MagazínTomáš Marný6. prosince 20193 minuty čtení

Bramborový salát jako časovaná bomba. Pozor na hrášek, vejce i uzeniny

Při přípravě bramborového salátu je důležité dbát na několik zásad.

Vánoce a konec roku si snad nikdo nedokáže představit bez bramborového salátu, chlebíčků a jednohubek u silvestrovských oslav. Mnoho pochutin chystáme do zásoby a obvykle je jíme i několik dnů, jako třeba bramborový salát. Ovšem pozor! V řadě potravin číhají zákeřné mikroorganismy, které nás mohou hodně potrápit a způsobit nákazu.

Divoká kombinace smaženého kapra nebo řízku a majonézového bramborového salátu už dostala do nemocnice nejednoho žlučníkáře. Vánoční čas nám ale mohou zkazit i mikroorganismy v potravinách, které nakupujeme a často nesprávně skladujeme.

Právě bramborový salát, který někteří jedí i řadu dní po sobě, je přímo časovanou bombou. Doma připravená majonéza ze syrových vajec může skrývat zárodky salmonelózy, špatně umytá zelenina může být zdrojem listérie. Nedostatečně umyté ruce do salátu při krájení spolehlivě přenesou koliformní bakterie. Sterilovaný hrášek v teple do několika hodin zkvasí. A když to všechno necháme několik dní na balkóně zakryté poklicí bez přístupu vzduchu, pak se mohou přidat ještě clostridie

Jak správně na vánoční pochoutky

Pokud už dopředu víte, že budete bramborový salát nebo chlebíčkové pomazánky jíst více dní, rozhodně použijte kupovanou majonézu. Ta je z pasterizovaných vajec a riziko salmonely je zde proto minimální. Přidáváte-li do salátu nebo pomazánek vejce, vždy je dobře uvařte natvrdo. Používejte čerstvá vejce a nikdy je po nákupu před uložením do chladničky nemyjte, poškodili byste tak přirozený ochranný obal skořápky.

Vejce před uskladněním v lednici nikdy neomývejte. Narušili byste tím skořápku.

Také použijte kvalitní uzeninu, která má dostatečnou záruční lhůtu a je balená v ochranné atmosféře. Rozhodně se vyhněte nákupu takové, která má poškozené ochranné balení nebo podezřelou barvu. Koupený výrobek rozbalte z originálního obalu až před zpracováním. Dva dny stará, oslizlá šunka vám zaručeně zkazí další kila jinak kvalitních surovin.

Veškerou použitou zeleninu důkladně omyjte a krájejte vždy na dobře očištěném prkénku. Často si lidé způsobí nákazu právě tím, že na prkénku, kde předtím porcovali kuřecí maso, následně krájí stejným nožem syrovou zeleninu, kterou dále nezpracují. Nedostatečně tepelně upravené drůbeží maso může být zdrojem salmonely nebo kampylobakteriózy, která vám zkazí celé vánoční svátky včetně Silvestra.

Čistota krájecího prkénka je velmi důležitá.

Další zásadou je dobré skladování. Jakékoliv majonézové výrobky uchovejte v chladničce při stálé teplotě do 6 stupňů. To platí i pro jejich přípravu. Pokud krájíte suroviny na salát a mezitím vaříte několikachodový oběd, nechte si ostatní již nakrájené suroviny vždy v chladničce. Sterilovanou zeleninu, jako například hrášek, a samozřejmě majonézu přidávejte až úplně na konec. Používáte-li do salátu kysanou smetanu nebo jogurt, je určitě lepší je do salátu dávat až v den, kdy jej hodláte konzumovat.

Hygiena na prvním místě

Mícháte bramborový salát rukama? Ano, ve větším množství to asi ani jinak nejde. To ale neznamená, že byste si neměli ruce předem dobře umýt, nejlépe antibakteriálním mýdlem. A nezapomeňte na důkladně čisté nehty. Salát nebo pomazánku pak určitě nechoďte průběžně ochutnávat přímo lžící z mísy.

Čtěte také…
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují

Nepřehlédněte

Časem zapomenutá legendární herečka má v Praze pomník. Až půjdete kolem, připomeňte si její osud. Dnes je den jejího narození • Doba se mění závratnou rychlostí. Co bylo včera slavné, je dnes zapomenuto. A právě teď nastal čas oprášit jeden fascinující příběh z českých divadelních prken. Budete překvapeni, jak originální pocty se jedné herečce dostalo od fanoušků, když končila kariéru.

Tohle má ochránit Čechy před dalším masakrem. Policie odhalila detaily • Česká policie prochází zásadní proměnou. Do roku 2027 do ní stát investuje více než tři miliardy korun. Jde o největší modernizaci za poslední dekádu.

Třídíte vánoční odpad špatně? Nejste sami. Tyhle chyby dělá většina z nás. Kam s kelímkem od svařáku, celofánem nebo balicím papírem • Stává se vám, že před barevnými kontejnery častěji rozmýšlíte, kam který odpad patří? Tuhle situaci v poslední době zažívá čím dál víc z nás. Způsobů balení a typů obalů totiž rychle přibývá a s nimi i otázek, jak správně třídit.

Vánoční tuková pohroma v Praze: Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno • Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních. Ty pak často končí na nesprávném místě – v kanalizačním potrubí. Pražské vodovody a kanalizace proto opakovaně upozorňují na nutnost správné likvidace tohoto druhu odpadu. Jejím nedodržováním hrozí ucpávání trubek a kanalizací, což představuje pro kanalizační systém a čistírny odpadních vod značnou zátěž.

Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují • V českých domácnostech se v předvánočním čase opět rozhořívají vášnivé debaty. Některé z nich se táhnou celé generace a nemají jednoznačného vítěze. Když přijde řeč na bramborový salát, dokáže to pořádně rozvířit emoce.

Češi šílí. Oblíbený vánoční sortiment byl vyprodaný už v listopadu. Víme, do kdy máte ještě čas na nákupy • Předvánoční nákupní horečka zasáhla českou kotlinu v plné síle. Mnoho lidí letos vyrazilo do obchodů výrazně dříve než v předchozích letech. Zdá se, že tradiční české odkládání vánočních nákupů na poslední chvíli pomalu ustupuje novému trendu.

Narodil se přesně před 123 lety. Tenhle herec změnil tvář českého filmu • České diváky stále baví kouzlo prvorepublikových filmů. Jejich půvab, elegance a především brilantní herecké výkony přitahují i dnešní publikum zvyklé na moderní filmovou tvorbu.

Dechberoucí vánoční překvapení. Světelná show na pražském letišti • Vánoční atmosféra v Česku nabírá nové rozměry. Stále více lidí firem hledá netradiční způsoby, jak zpříjemnit adventní čas svým zákazníkům i zaměstnancům.

Bývalý televizní magnát to řekl naplno a jasně. ČT měla dávno zmizet, neplní svou roli • Česká mediální scéna prochází v posledních letech turbulentními změnami. Stále více diváků přehodnocuje své návyky a způsob, jakým konzumují televizní obsah. Do tohoto víru změn nyní vstupuje výrazný hlas z minulosti.

Meteorologové mají pro Čechy nepříjemnou zprávu. Takhle to letos dopadne • Stále více Čechů si všímá, že typická zimní idylka z dob našich prarodičů je spíše vzácností. Namísto zasněžených ulic a třpytivých rampouchů na okapech se častěji setkáváme s blátivými chodníky a deštivým počasím.