Pražské zprávyPražskýDEN.cz6. května 20182 minuty čtení

Prahou prošel pochod za legalizaci marihuany. Policisté zadrželi čtyři lidi

Několik tisíc lidí se v sobotu zúčastnilo pražského pochodu za legalizaci marihuany pro osobní potřebu.

Průvod s názvem Million Marihuana March 2018 vyrazil krátce po poledni z Karlova náměstí. Cílem byl ostrov Štvanice, kde akce pokračovala hudebním programem, přednáškami a politickou diskusí.

ČTĚTE TAKÉ: Vloupání do aut rapidně přibylo. Řidiči si za to ale často mohou sami

„V souvislosti s oznámeným shromážděním a následným pochodem za legalizaci marihuany realizovala v sobotu 5. května 2018 pražská policie standardní bezpečnostní opatření. Podílelo se na něm několik desítek policistů pořádkové, dopravní i kriminální služby. Prioritou policie bylo zajištění bezpečnosti a plynulosti dopravy, veřejného pořádku a potírání případné kriminality,“ sdělil policejní mluvčí Jan Rybanský.

V rámci bezpečnostního opatření prováděli policisté namátkové kontroly účastníků akce se zaměřením na užívání drog. Čtyři osoby byly zadrženy pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

ČTĚTE TAKÉ: Praha 2 zaznamenala během pandemie snížení kriminality

Zjištěno a zadokumentováno bylo dohromady přes 130 přestupků (veřejné pohoršení, přechovávání omamných a psychotropních látek), z nichž valnou většinu policisté vyřešili příkazem na místě. Zajištěno bylo přes 190 gramů marihuany.

ČTĚTE TAKÉ
Muži měli v batohu dvě kila marihuany. Policisté je doslova vyčmuchali

Million Marihuana March

Každoroční celosvětová demonstrace příznivců konopí se koná v desítkách měst na celé planetě. Zahrnuje pochody, shromáždění, koncerty, festivaly, diskuse, přednášky a další osvětové a informační akce. Účastníci diskutují, baví se a vzdělávají v oblasti drogové politiky. Setkání na vyjádření nesouhlasu s kriminalizací konopí začala v roce 1999 a od té doby se uskutečnila již ve více než 485 různých městech po celém světě.

Nepřehlédněte