Pražské zprávyPražskýDEN.cz10. dubna 20181 minuta čtení

Praha 2 bude zelenější. Radnice vysadí desítky nových stromů a keřů

Desítky okrasných stromů a keřů nechá vysadit druhá městská část ve veřejných parcích na území Prahy 2. Na pondělním zasedání o tom rozhodli radní Prahy 2. Nové stromy se objeví i na dětských hřištích v Lumírových a Riegrových sadech.

Celkem se jedná o 49 kusů dřevin různých druhů, které v šestnácti lokalitách vysadí vítěz elektronické aukce na tuto zakázku, společnost Gartensta Plus.

ČTĚTE TAKÉ: Praha 2 plánuje vybudovat dům pro seniory s Alzheimerem

„Nová výsadba nahradí stromy, které byly pokáceny nebo poničeny vandaly či vichřicí. Nejvíce nových stromů se objeví na Folimance, v Grébovce, v Riegrových sadech a na Karlovském předmostí,“ vypočítává místostarosta Prahy 2 Václav Vondrášek, v jehož gesci je oblast životního prostředí.

Mezi novou výsadbou se objeví například javory, lípy, hlohy, svitele, jírovce, ale také hrušně nebo moruše. V řadě případů se jedná o vícekmeny, kdy z kořenového systému vyrůstá 3 až 5 kmenů, které je složitější vypěstovat. Společnost Gartensta Plus rovněž zajistí následnou péči o všechny nově vysazené dřeviny po dobu pěti let.

Do elektronické aukce se přihlásilo osm uchazečů. Jediným hodnotícím kritériem byla nejnižší nabídková cena. Společnost Gartensta Plus zvítězila s cenou přes 630 tisíc korun bez DPH.

Městská část Praha 2 chce kromě toho ještě doplnit chybějící stromy v uličních stromořadích. Do tohoto typu výsadby investuje 2 miliony korun ze svého rozpočtu. S výsadbou se začne co nejdříve, tedy ještě letos na jaře.

ČTĚTE TAKÉ: Bělehradskou ulici protne nová lávka, po které místní roky volali

Nepřehlédněte