Pražské zprávyPražskýDEN.cz8. dubna 20182 minuty čtení

OBRAZEM: Takhle se promění Rohanský ostrov. Nabídne bydlení pro tisíce lidí

Na Rohanském ostrově vznikne v budoucnu bydlení pro tři a půl tisíce lidí.

Zastupitelstvo městské části Praha 8 projednalo ve středu 4. dubna návrh studie pro změnu územního plánu projektu Rohan City na Rohanském ostrově. Developer Sekyra Group plánuje začít revitalizovat a urbanisticky rozvíjet významnou část Karlína o rozloze 200 000 m² již letos.

„Území Rohanského ostrova je dlouhá léta zanedbanou krajinou brownfieldů. Chceme, aby se ostrov proměnil v plnohodnotnou část města,“ popisuje území Roman Petrus, starosta Prahy 8.

ČTĚTE TAKÉ: Praha přivítá české olympioniky na Staroměstském náměstí. Dorazí i Ester Ledecká

Bydlení na Rohanském ostrově by mělo být ekologické a komfortní, studie počítá s nízkoenergetickými byty. „Praha 8 se ke studii staví pozitivně i proto, že Rohan City má tvořit souvislý pás zeleně s vodními plochami a s řadou míst k relaxaci. Zároveň počítá s preventivními opatřeními proti povodním,“ komentuje postoj vedení Prahy 8 místostarosta Radomír Nepil.

Podpisem dohody o spolupráci mezi městskou částí Praha 8 a developerem Sekyra Group bude stvrzen také účelový finanční dar developera ve výši 60 000 000 Kč. „Takto získanými financemi podpoříme výstavbu základní či mateřské školy v lokalitě. Občanská vybavenost musí být na prvním místě,“ vysvětluje starosta Roman Petrus.

Místostarosta Petr Vilgus komentuje dopravní obslužnost projektu: „Projekt je skvěle dopravně dostupný. V pěší vzdálenosti je zastávka metra a tramvají. Ulice v nové čtvrti na Rohanském ostrově budou přizpůsobeny tomu, aby po nich mohl jezdit elektrobus,“ doplňuje Petr Vilgus, zástupce starosty Prahy 8 pro strategický rozvoj.

„Vážíme si vzájemné shody nad urbanistickou studií a děkujeme za podporu hlavnímu městu Praha a městské části Praha 8 při přípravě tohoto projektu. Naším společným zájmem je rozvoj a podpora bydlení v širším centru Prahy“, uvedl Leoš Anderle, výkonný ředitel Sekyra Group.

ČTĚTE TAKÉ: Praha 7 buduje síť podniků, kde si můžete odskočit na toaletu

Také veřejnost bude mít možnost seznámit se s touto lokalitou i navrhovanou urbanistickou studií. „Zveme vás na procházku s odborným komentářem pana architekta Pavla Hniličky, zástupce IPR Praha a zástupce Sekyra Group po Rohanském ostrově, a to ve čtvrtek 17. května 2018 v 17.00 hodin,“ zve za developera Anderle a dodává: „Předpokládáme, že i další stupně přípravy projektové dokumentace budou participovány s veřejností.“

Autorem urbanistické studie je architektonický ateliér Pavel Hnilička Architekti. Studie vznikla na základě zadání Institutu plánování a rozvoje hl. m. Praha a usnesení Rady hl. m. Prahy. Proces změny územního plánu byl již předjímán ve smlouvě uzavřené s hlavním městem Praha v roce 2008. Proces změny územního plánu započal již v roce 2014.

Nepřehlédněte