Pražské zprávyPražskýDEN.cz6. dubna 20181 minuta čtení

Na Žižkově odhalili pamětní desku Jaroslava Foglara

Ve čtvrtek 5. dubna byla v Křišťanově ulici 817/18 na Praze 3 odhalena pamětní deska Jaroslavu Foglarovi. Foglar na Žižkově vedl svůj skautský oddíl a v Křišťanově ulici žil v letech 1978–1999. Letos v červenci navíc budeme slavit 111 let od spisovatelova narození.

Pamětní desku společně se starostkou městské části Praha 3 Vladislavou Hujovou odhalil také Tomáš Šídlo, předseda správní rady Skautské nadace Jaroslava Foglara, a Josef Výprachtický, starosta Junáka.

ČTĚTE TAKÉ: Pamětní deska barona Ringhoffera bude odhalena příští týden na Smíchově

„Dílo Jaroslava Foglara ovlivnilo celé generace chlapců i dívek, které vyhledávaly klubovou činnost, varovaly před nevhodným chováním a pomáhaly slabým a bezmocným. Jsem přesvědčená, že Žižkov se stal pro spisovatele inspirujícím místem a mnoho lokací v jeho knížkách nese jeho charakter,“ říká starostka Vladislava Hujová.

Skautská nadace Jaroslava Foglara získala v roce 2017 Foglarův byt v Křišťanově ulici, který byl téměř 18 let zapečetěný. Nyní je po dlouhé době otevřený pro veřejnost a zájemci si ho mohou prohlédnout po domluvě a vyplnění formuláře na stránkách skautské nadace.

Nepřehlédněte