Pražské zprávyPražskýDEN.cz21. března 20182 minuty čtení

Vlastní bydlení se stalo luxusem. Budou mít Pražané kde bydlet?

Začátek roku přidělal vrásky na čele zájemcům o vlastní bydlení. Pokračující růst cen nových i starých bytů a zdražení hypotečních úvěrů způsobují, že stále více domácností si nákup vysněné nemovitosti jednoduše nemůže dovolit.

Průměrná úroková sazba u hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex vzrostla v únoru na 2,36 procenta. Další nepříjemnou komplikací jsou přísnější podmínky poskytování hypoték, nastavené Českou národní bankou.

ČTĚTE TAKÉ: Výstaviště Praha nově nabízí dětskou lanovou stezku, fitness a workout hřiště

„Růst hypotečních sazeb z rekordních minim se dal čekat a bylo jen otázkou času, kdy k němu dojde. Nakonec přišel na přelomu roku a dosud se nezastavil. Naopak pokračuje, což se naposledy projevilo, když komerční banky okamžitě zareagovaly na únorové zvýšení základních sazeb ČNB a přenesly tento krok i na hypotéky. Jejich zdražení však zatím není nijak zásadní, vždyť například před pěti lety dosahovala průměrná hypoteční sazba 3,17 procenta,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL, která patří k lídrům bytové výstavby v Česku.

Rostoucí cenu nového bydlení v Praze způsobuje neuvěřitelně dlouhý povolovací proces a také nedostatek pozemků vhodných pro rezidenční výstavbu.

ČTĚTE TAKÉ
Zdražování bytů v Praze pokračuje, průměrná cena vzrostla za rok o 1,5 milionu korun

Ještě větší problém, který značně ovlivňuje dostupnost bydlení, je růst cen bytů všech kategorií. „Nemohou za něj stavební firmy a developeři, ale úředníci (nejen) stavebních úřadů. Povolování nových staveb totiž u nás v posledních měsících takřka zamrzlo, nových bytů v nabídkách developerů je tak nejméně za celou dekádu. Průtahy s vyřizováním potřebných povolení navíc přípravu staveb neúměrně prodražují, podle našich propočtů vzroste cena bytu kvůli složité byrokracii a nedodržování správních lhůt v průměru o deset procent. To při současných cenách bytů znamená zdražení o stovky tisíc korun,“ pokračuje dále Evžen Korec.

ČTĚTE TAKÉ
Nové byty v Praze docházejí. Developeři jich mají nejméně za 11 let

Řešení existuje

„Jedinou cestou, jak opět zpřístupnit vlastní bydlení i lidem z nižší a střední třídy, je okamžitě odblokovat zaseknutý proces povolování staveb. Developeři mají v zásobě projekty s desítkami tisíc bytů, které trh více než potřebuje. Bohužel mnohé plány jsou stále pouze na papíře a jejich realizace je stále v nedohlednu, a to často i více než deset let od prvotního záměru. Tento stav je dlouhodobě neudržitelný, a pokud se brzy přístup k povolování staveb nezmění, tak stát bude muset začít řešit závažnější problém: rostoucí počet lidí a rodin, které nemají kde bydlet,“ uzavírá generální ředitel EKOSPOLu Evžen Korec.

Nepřehlédněte