Pražské zprávyPražskýDEN.cz15. března 20182 minuty čtení

Výstražná stávka studentů. Za dodržování ústavních hodnot demonstrovaly tisíce lidí

Studenti pražských středních a vysokých škol dnes demonstrovali za dodržování ústavních zvyklostí v naší zemi.

V pravé poledne vyšly tisíce mladých lidí před budovy škol a poklidně manifestovaly. Výzva #Vyjdiven požaduje, aby ústavní představitelé republiky, jmenovitě prezident Miloš Zeman, premiér v demisi Andrej Babiš a Parlament ČR, dodržovali ústavní a společenské hodnoty a normy. K výzvě se přihlásilo přes 300 škol po celé zemi.

ČTĚTE TAKÉ: Jak vypadala Praha před dávnými lety? Aplikace vám to zdarma ukáže!

Znění výzvy #Vyjdiven

Vyzýváme ústavní představitele České republiky, jmenovitě prezidenta České republiky, premiéra České republiky a Parlament České republiky k obraně ústavních a společenských zvyklostí a hodnot. Chceme, aby se všem a vždy měřilo stejným metrem. Chceme, aby prezident plnil svoji ústavní funkci a aby o budoucnosti nás všech nerozhodovaly trestně stíhané osoby, aby v klíčových výborech neseděli ti, kteří kdysi aktivně potlačovali demokracii a mlátili studenty. Normalizace lži a absence základní odpovědnosti mají destruktivní následky pro náš stát a celou společnost a kategoricky je odmítáme.

Především požadujeme:

  • 1. Aby prezident České republiky plnil ústavní povinnost jmenováním premiéra, který získá podporu a který nebude trestně stíhanou osobou.
  • 2. Aby vláda v demisi nekonala zásadní a personální kroky ani nevytvářela nové ústavní pořádky.
  • 3. Aby Senát důrazně vystoupil proti nedodržování ústavních zvyklostí.

Nepřehlédněte