Pražské zprávyPražskýDEN.cz16. března 20181 minuta čtení

Catherine Deneuve na Febiofest nakonec nepřijela. Ocenění dostala Daniela Kolářová

Prezident festivalu Fero Fenič a herečka Daniela Kolářová.

V Obecním domě ve čtvrtek večer slavnostně odstartoval 25. ročník filmového festivalu Febiofest. Organizátoři slibují, že se ponese v duchu kvality, pestré nabídky a zajímavých hostů.

Čestnou festivalovou cenu Kristián na čtvrtečním zahájení převzali herečka Daniela Kolářová a francouzsko-arménský skladatel, šansoniér a herec Charles Aznavour.

ČTĚTE TAKÉ: Po Praze jezdí další speciální tramvaj. Tentokrát „kulturní“

Další oceněnou a zároveň hlavním hostem festivalu měla být Catherine Deneuve. Legendární francouzská herečka ale účast na poslední chvíli zrušila kvůli vážným zdravotním problémům.

Organizátoři věří, že se zdravotní stav herečky v nejbližších dnech zlepší natolik, aby mohla přijet alespoň příští týden na slavnostní zakončení. Pokud ne, cenu Kristián jí předají diplomatickou cestou.

Čtvrtstoleté výročí

Jubilejní 25. ročník Febiofestu divákům nabídne více filmů a projekcí než kdy dříve. Na programu je přes 170 snímků nejrůznějších žánrů z celého světa.

Festival bude zakončen 22. března filmem Souboj pohlaví, natočeném na motivy skutečného zápasu z roku 1973, ve kterém se potkaly dvě tenisové jedničky Billie Jean King 
a Bobby Riggs. V hlavních rolích září herci Emma Stone a Steve Carell.

ČTĚTE TAKÉ: Začíná festival Prague Pride. Hlavním tématem je letos rodina

Během čtvrt století Febiofest navštívily stovky tisíc diváků, kteří zhlédli téměř 4 400 filmů ze 186 zemí světa.

Po skončení pražské části se festival přesune do dalších sedmnácti měst, kde potrvá až do konce dubna.

Nepřehlédněte