Pražské zprávyPražskýDEN.cz5. března 20182 minuty čtení

Staré byty stojí v Praze výrazně víc než ve zbytku republiky. Nejdražší je za 122 milionů korun

Ceny starých bytů jsou v Česku nejvyšší v centru Prahy, kde se za ně platí v průměru téměř 160 tisíc korun za m², ukázala analýza společnosti Trigema, která evidovala byty nabízené v průběhu posledního čtvrtletí loňského roku. Naopak nejlevněji se dá takový byt pořídit v Ústeckém kraji, kde stojí pouze okolo 13 tisíc korun na m².

Podle analýzy jsou průměrné ceny za starší bydlení v Praze a zbytku republiky jen obtížně srovnatelné. V hlavním městě se starší byt nabízí za 80 500 korun na m². Na druhé straně v regionech je tato cena téměř o dvě třetiny nižší, když dosahuje úrovně 30 500 korun na m². Nejdražší jsou mimo Prahu byty v Jihomoravském kraji, kde stojí zhruba 50 500 korun na m². Dále následuje kraj Středočeský s cenou ve výši okolo 40 500 korun na m².

ČTĚTE TAKÉ: DPP postaví novou budovu vozovny Hloubětín. Současná nesplňuje technické požadavky

„Trh s bydlením táhnou především Praha a Brno. Obě aglomerace, které jsou významným zdrojem pracovních příležitostí, vyvolávají navíc zvýšený zájem o bydlení u svých sousedů. Jak v případě nových bytů, tak i těch starších patří Jihomoravský a Středočeský kraj k těm oblastem, kde jsou ceny za starší bydlení jedny z nejvyšších,“ vysvětluje Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

Rostoucí cenu nového bydlení v Praze způsobuje neuvěřitelně dlouhý povolovací proces a také nedostatek pozemků vhodných pro rezidenční výstavbu.

ČTĚTE TAKÉ
Zdražování bytů v Praze pokračuje, průměrná cena vzrostla za rok o 1,5 milionu korun

Opačná situace panuje v Ústeckém, Moravskoslezském a Karlovarském kraji. Jednoznačně nejnižší jsou v Ústí nad Labem a jeho okolí. Zde se dá starší byt získat v průměru jen za zhruba 13 200 korun na m². V Moravskoslezském je to pak o 7 tisíc korun na m² více. Zájemce zde za starší byt zaplatí okolo 20 200 korun za m². V Karlovarském kraji je to potom okolo 28 500 korun na m².

Nejdražší byt v Praze

Výrazné rozdíly jsou rovněž v případě cen jednotlivých bytů, které se na trhu nabízí. Ten nejdražší – za 122 milionů korun – byl evidován v Praze 1 v Pařížské ulici. Jedná se o šestipokojový mezonetový byt umístěný v samém centru města. Mimo hlavní město stály nejvíce byty, které se nachází ve Středočeském, Karlovarském a Jihomoravském kraji. Jejich cena se zde pohybovala vždy okolo 30 milionů korun.

ČTĚTE TAKÉ
Ceny nájmů prudce rostou, Praha patří mezi 20 nejdražších měst Evropy

Analýza společnosti Trigema evidovala ve čtvrtém čtvrtletí v Praze 7 270 a v regionech 46 650 starších bytů, které se nabízely k prodeji. Nejvíce jich bylo v Moravskoslezském kraji, a to téměř 8 700. Naopak na Vysočině to bylo jen zhruba 900 bytů. V Praze se ve sledovaném období nabídka soustředila zejména na čtvrtou a pátou městskou část.

ČTĚTE TAKÉ: Kinobus bude promítat filmy po celé Praze. Vstupné je zdarma

„Významnou skupinu starších bytů, které jdou do prodeje, představují byty v panelových domech. Prahy 4 a 5 jich mají relativně dost, a proto také představují z pohledu celého hlavního města lokality, kde se dá takové bydlení sehnat o mnoho snadněji, než je tomu v jiných městských částech. Kvalita uvedených bytů bývá ale relativně nízká, čemuž odpovídají také jejich ceny,“ dodává Marcel Soural.

Nepřehlédněte