Pražské zprávyPražskýDEN.cz4. března 20182 minuty čtení

Tisíce lidí vyrazí do ulic kvůli komunistovi Ondráčkovi v čele komise pro GIBS

Zvolení poslance KSČM Zdeňka Ondráčka do čela parlamentní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vyvolalo odpor části veřejnosti. V Praze se chystá velká petiční akce.

Poslanec Zdeněk Ondráček se jako příslušník SNB v roce 1989 účastnil policejních zásahů proti demonstrantům požadujícím svobodu.

ČTĚTE TAKÉ: Koronaviru podlehlo dalších 130 lidí. Nakazilo se skoro 9 tisíc

Člověk, který jako příslušník bezpečnostních sborů SNB bil demonstranty při Palachově týdnu v roce 1989 (a ničeho nelituje), by neměl zastávat tak odpovědnou a symbolicky významnou funkci předsedy parlamentního orgánu, kontrolujícího práci bezpečnostních složek, uvádějí na Facebooku pořadatelé akce, které se plánuje zúčastnit až 12 tisíc lidí a dalších 32 tisíc o ni už projevilo zájem.

Petiční akce

Na protest proti zvolení Ondráčka do čela komise se v pondělí 5. března uskuteční v dolní části Václavského náměstí petiční akce, která vyvrcholí v 19:00 pozvednutím petičního listu papíru srolovaného do symbolického bílého (ne)obušku. Petiční archy budou následně předány Petičnímu výboru PSP ČR.

Chceme tak ukázat posun, jakého česká společnost dosáhla: že 29 let po listopadu 1989 žijeme – a hlavně chceme nadále žít – v politickém systému, který nelegitimizuje usměrňování společnosti obušky a represí, ale naopak lidem umožňuje podepsat se pod své demokratické přesvědčení a ovlivňovat veřejné dění bez použití násilí, silou svého názoru,“ píší dále pořadatelé pondělní akce.

[youtube]W21maRT1sm0 [/youtube]

ČTĚTE TAKÉ: Catherine Deneuve na Febiofest nakonec nepřijela. Ocenění dostala Daniela Kolářová

Pořadatelé zdůrazňují, že akce není demonstrací ani manifestací s řečníky, rovněž není organizovaná konkrétní politickou stranou či hnutím.

„Jsme prostě občané, kteří chtějí žít ve státě, za jehož politickou reprezentaci a vztah k vlastní minulosti se netřeba stydět,“ uzavírají.

Nepřehlédněte