Pražské zprávyPražskýDEN.cz1. března 20182 minuty čtení

Nacisté ji popravili gilotinou. Statečná pražská odbojářka Inka Bernášková bude mít své náměstí

Od popravy Ireny Bernáškové loni uplynulo 75 let.

Rada městské části Praha 4 požádala místopisnou komisi hlavního města Prahy, aby současná křižovatka ulic Severní II a Severovýchodní VI na Spořilově byla přejmenována na Náměstí Inky Bernáškové. Irena „Inka“ Bernášková byla významnou protinacistickou odbojářkou a první Češkou popravenou nacisty, před zatčením Gestapem žila v jednom z domků v Jihovýchodní VIII, který dnes nese číslo 944/11.

„Nenápadné domy, kolem kterých často procházíme bez povšimnutí, byly v minulosti svědky silných příběhů a osudy Inky Bernáškové k nim určitě patří. Považuji za naši povinnost připomínat si oběti nacistického bezpráví a otevírat naléhavou diskusi o tragických etapách našich dějin také v místech, kolem kterých denně chodíme, kde žijeme a pracujeme,“ uvedl starosta MČ Prahy 4 Petr Štěpánek.

ČTĚTE TAKÉ: Prodloužené víkendy v roce 2021. Kdo si vezme dovolenou, užije si jich hned několik

Statečná odbojářka, která neměla strach

Irena Bernášková, které přátelé přezdívali Inka a tato přezdívka se vžila více než její křestní jméno, byla dcerou významného malíře a grafika Vojtěcha Preissiga. Po návratu ze Spojených států, kam se svými rodiči emigrovala před První světovou válkou, se s manželem nastěhovali do vilky na Spořilově.

Ničivé bombardování navždycky Prahu poznamenalo.

ČTĚTE TAKÉ
Bombardování Prahy nepřežily stovky lidí. Byla to chyba Spojenců, nebo záměr?

Během mnichovské krize se dobrovolně přihlásila k Červenému kříži a ošetřovala uprchlíky z obsazeného pohraničí. Po obsazení celého Československa německými vojsky nejdříve kolportovala letáky a následně spolupracovala se svým otcem na vydávání ilegálního časopisu „V boj“. Poté, co Gestapo skupinu vydávající tento časopis vypátralo, pokračovala Inka Bernášková ve vydávání a distribuci časopisu sama. Redakce a tiskárna sídlila právě v jejím spořilovském domku.

Popravili ji gilotinou

Zatčena byla 21. září 1940. Při výsleších se chovala velmi statečně, a zachránila tak stovky životů. Popravena byla gilotinou 26. srpna 1942 v Berlíně-Plotzenseem poté, co svému právnímu zástupci výslovně zakázala žádat Němce o milost. V roce 1998 ji prezident Václav Havel vyznamenal in memoriam medailí Za hrdinství.

ČTĚTE TAKÉ
Malé pejsky někdo odložil na mráz. Tohle normální člověk neudělá

V loňském roce uplynulo 75 let od popravy Inky Bernáškové. Městská část Praha 4 uspořádala loni v říjnu společně s Nakladatelstvím Jota a Ústavem pro studium totalitních režimů křest knihy Zasnoubena se smrtí, která je věnovaná Ince Bernáškové.

ČTĚTE TAKÉ: Průmyslový palác se dočká obnovy. Praha získala stavební povolení

Nepřehlédněte