Pražské zprávyPražskýDEN.cz25. února 20181 minuta čtení

Arktické mrazy udeřily. Předpověď pro Prahu vás nepotěší

Arktický mráz dorazil do České republiky. Na mnoha meteorologických stanicích po celé zemi padaly teplotní rekordy.

Nejnižší teploty naměřili v noci na dnešek v Krušných horách. Na Rolavě bylo -24,3 °C, stanice Jelení u mostu hlásila dokonce -27,1 °C. Teplotní rekordy padly na devíti stanicích z celkových 148, které měří teploty více než 30 let.

ČTĚTE TAKÉ: Pražští bezdomovci dostanou vánoční dárkové balíčky

V pražském Klementinu teploměr ukazoval přes den -9,8 °C. Silné mrazy potrvají ještě několik dní a pravděpodobně vyvrcholí v noci na čtvrtek, kdy bude v Praze v noci až -13 °C. Oteplit by se mělo až o víkendu.

Teleček je nevyšším místem v Praze. Nejedná se ale o kopec.

ČTĚTE TAKÉ
Nejvyšší vrch v Praze? Vítkov, Petřín ani Bílá Hora to není. O tomhle místě málokdo ví

Míst pro bezdomovce ubývá

Mrazivé počasí rychle plní pražské noclehárny pro lidi bez přístřeší. Noclehárny v Michli a Vackově jsou z 95 procent každou noc zaplněny. Rezerva téměř sto míst je ale na lodi Hermes, kde tráví noc v průměru 150 klientů.

„Zatím jsou kapacity postačující a nabízejí lidem bez přístřeší v případě zájmu dostatek míst, aby v bezpečí a teple mohli přečkat i meteorology avizované mrazivé noci. Pokud by nevlídné počasí bylo příčinnou zaplnění nocleháren, jsme okamžitě připraveni prodloužit provozní dobu nízkoprahových denních center i přes noc a zajistit dalších přibližně 130 míst,“ uvedl radní pro sociální oblast Daniel Hodek.

Nepřehlédněte