Pražské zprávyPražskýDEN.cz19. února 20182 minuty čtení

Libeňský most se může zbourat, rozhodlo ministerstvo. Není kultuní památkou

Libeňský most.

Ministerstvo kultury nezařadí Libeňský most na seznam národních kulturních památek. Své rozhodnutí dnes rozeslalo účastníkům správního řízení.

„Ode dne doručení účastníkům poběží 15denní zákonná lhůta pro podání opravných prostředků. Znamená to tedy, že v tento okamžik rozhodnutí Ministerstva kultury zatím není pravomocné,” uvedla tisková mluvčí ministerstva Simona Cigánková.

ČTĚTE TAKÉ: V Motole provedli mimořádně náročnou transplantaci plic

Ministerstvo ze zákona během 15denní lhůty nesmí výsledek řízení nijak komentovat. Oficiální dokument už ale na Twitteru zveřejnil náměstek pražské primátorky Petr Dolínek.

ČTĚTE TAKÉ: Zřídit předzahrádku v Praze 10 bude snažší, radnice vyjednala nové podmínky s památkáři

Na tahu je teď pražské zastupitelstvo

Pokud se žádný z účastníků správního řízení proti rozhodnutí ministerstva neodvolá, otevře se cesta k demolici mostu. O dalším postupu bude hlasovat pražské zastupitelstvo.

„Pro Prahu i budoucnost Libeňského mostu je rozhodnutí pozitivní a kvituji jej. Pokud by most byl prohlášen za památku, jeho opětovné uvedení do provozu by to významně zkomplikovalo a zdrželo. Obrátila se na mne skupina významných mostních inženýrů, kteří zastávají stejný názor, a nabídli Praze spolupráci, což velmi oceňuji. Vytvořím expertní skupinu, která by nám měla pomoci nejen s Libeňským mostem, ale se situací mostů obecně,“ uvedl dále náměstek Petr Dolínek.

Co bude dál s Libeňským mostem?

ČTĚTE TAKÉ
Praha nejspíš zbourá Libeňský most, oprava by se nevyplatila

Most uzavřeli v lednu

Libeňský most, jehož autory jsou architekt Pavel Janák a konstruktér František Mencl, byl uveden do provozu v roce 1928. Letos 19. ledna byl kvůli havarijnímu stavu konstrukce uzavřen pro auta a městskou hromadnou dopravu. Stav mostu následně zkoumali odborníci z Kloknerova ústavu ČVUT. Konstatovali, že je v havarijním stavu a je ntné ho buď kompletně opravit, nebo zbourat a postavit nový.

Nepřehlédněte