Pražské zprávyPražskýDEN.cz8. února 20182 minuty čtení

Prahu dnes čeká největší stávka taxikářů v dějinách

Tisíce taxikářů budu dnes v ulicích Prahy demonstrovat proti službám typu Uber. Konkrétní podobu protestů nikdo ze zástupců taxikářů neupřesnil. Vyloučit se tak nedá hromadná pomalá protestní jízda a snaha o blokování dopravy v metropoli.

Sraz účastníků demonstrace je v 10 hodin dopoledne na Strahově. Podle sdělení Asociace koncesionářů v taxislužbě a Sdružení českých taxikářů se protestů zúčastní až šest tisíc lidí. Podpořit kolegy údajně přijedou i taxikáři z regionů. Půjde tak zřejmě o nějvětší stávku řidičů taxi v dějinách, která překoná i prostesty z října loňského roku.

ČTĚTE TAKÉ: Revitalizace náplavek začíná. Omezení pro návštěvníky prý budou minimální

Problémem jsou nerovné podmínky

Taxikářům vadí, že řidiči alternativních přepravních služeb typu Uber jezdí bez taxikářské koncese, nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby a nepoužívají taxametry. Asociace taxikářů v této záležitosti dlouhodobě naléhá na primátorku Adrianu Krnáčovou, aby situaci řešila.

„Vyžadovat řešení formou stávky je nepřípustné. Nevím, v jaké realitě ti lidé žijí, ale tím, že budou blokovat Prahu, se jejich pozice nevylepší a spíše to bude mít opačný efekt,“ řekla na adresu stávkujících taxikářů Krnáčová. Na druhou stranu zástupcům Uberu vytkla, že Česká republika je vedle Ukrajiny, Polska a Slovenska jednou ze čtyř zemí, kde Uber umožňuje provozovat službu i řidičům bez platné licence, a tím zcela jednoznačně obcházejí zákony České republiky.

Protesty jsou tentokrát namířeny především proti vládě a ministerstvu dopravy. Taxikáři požadují přijetí takové legislativy, která by nerovné podmínky v oboru osobní přepravy po dlouhých letech konečně upravila.

ČTĚTE TAKÉ
Pražský taxikář naúčtoval 650 korun za 3 kilometry jízdy, peníze musel vrátit

Policie je v pohotovosti

V souvislosti s dnešní stávkou se dají očekávat velké komplikace v dopravě. Na situaci se už připravují policisté ve spolupráci s městskými strážníky.

ČTĚTE TAKÉ: Praha vyzkouší telemedicínu. Lékaři budou monitorovat životní funkce pacientů na dálku

„Policie již několik dní vede intenzivní jednání se všemi zainteresovanými stranami a připravuje se na všechny možné varianty a scénáře, které mohou nastat. V tuto chvíli nechceme spekulovat o případných postupech, které budou zvoleny, ale vše bude směřovat k tomu, aby se protesty dotkly dopravy v metropoli co nejméně. Prioritou bude tedy zajistit bezpečnost a plynulost silničního provozu. Policisté budou postupovat v mezích zákona a případné porušení příslušných zákonných ustanovení dokumentovat a postihovat,“ sdělil policejní mluvčí Jan Daněk.

Policie zároveň vyzývá všechny Pražany, aby dnes nechali auta doma a v maximální možné míře využívali pro přepravu v metropoli prostředky městské hromadné dopravy.

Nepřehlédněte