Pražské zprávyPražskýDEN.cz7. února 20182 minuty čtení

Praha 2 chce dát miliony korun na opravy chodníků a výsadbu stromů

Radní Prahy 2 na svém pondělním zasedání doporučili zastupitelstvu městské části schválit poskytnutí 20 milionů korun na obnovu chodníků. Peníze z rozpočtu městské části mají být použity na rekonstrukci chodníků, které jsou ve velmi špatném nebo havarijním stavu.

Celkem se jedná o osm ulic na území Prahy 2, kde celkový rozsah předpokládaných stavebních prací přesáhne plochu 3300 m². „Je zapotřebí začít s opravou chodníků ještě letos, protože vloni opravy znemožnily administrativní komplikace spojené s transformací Technické správy komunikací na akciovou společnost. Jsme rádi, že letos jsme ve spolupráci s magistrátem našli způsob, jak peníze z rozpočtu městské části převést. Na tyto účely uvolníme 20 milionů korun, což je dvojnásobek finanční částky, s jakou jsme počítali vloni při plnění našeho chodníkového programu,“ uvedl místostarosta Prahy 2 Jan Korseska.

ČTĚTE TAKÉ: Co bude s Nemocnicí Na Františku? Magistrát chce zastavit privatizaci

Vlastníkem chodníků je hlavní město Praha a jejich údržbu má na starost Technická správa komunikací. Letošní novinka spočívá v tom, že peníze městské části by měly být rovnou přeposlány do rozpočtu hlavního města. To celou záležitost urychlí.

Během letošního roku mají být rekonstruovány ulice Americká, Balbínova, Bruselská, Hájkova, Kladská, Na Smetance, Pod Slovany a Varšavská. V ulicích Kladská a Na Smetance by chodníky měly částečně dostat povrch z historické pražské mozaiky.

Plánuje se o dosadba stromů

Radní Prahy 2 také doporučili vyčletnit 2 miliony korun na dosadbu stromů, chybějících v uličních stromořadích. Dosadba se týká více než třiceti ulic, kam má být v průběhu letošního roku vysazeno 76 stromů. Náklady zahrnuj i následnou péči o vysazené stromy po dobu tří let.

„Chceme investovat do výsadby nových stromů vzhledem k neutěšené situaci uličního stromořadí v naší městské části. Náš odbor životního prostředí proto ve spolupráci s pracovníky Technické správy komunikací, která stromořadí v ulicích spravuje, vytipoval nejvhodnější místa pro dosadbu,“ říká místostarosta pro oblast životního prostředí Václav Vondrášek.

ČTĚTE TAKÉ: Praha vybrala novou podobu Vítězného náměstí. Dominantou bude obelisk

Stromy budou dosazeny tam, kde kvůli špatnému zdravotnímu stavu nebo pracím na inženýrských sítích došlo v minulosti k pokácení původní zeleně. Nejvíc, celkem šest přírůstků dostane Albertov a Čermákova ulice. Po čtyřech stromech přibyde na Vinohradech v ulicích Anny Letenské, Budečská a Slovenská a v Sekaninově ulici v Nuslích. Další budou vysazeny napříč celým územím městské části.

Nepřehlédněte