Vytuněná čočka na kyselo boří internet. Stačí pár nových ingrediencí a máte pokrm pro samotné bohy
Česká kuchyně na prahu nové revoluce? No, to asi zatím ne, avšak jedno inovované jídlo se nyní se šíří rychlostí blesku po sociálních sítích a bourá všechny předsudky o nudné čočce na kyselo.
Recept vzbudil obrovskou odezvu
Podle statistik Českého statistického úřadu spotřeba luštěnin v posledních letech klesá, ale tento recept to může změnit. V roce 2023 průměrný Čech snědl jen 3,1 kg luštěnin ročně.
Kuchtička Věra z Českých Budějovic úplně náhodou objevila kombinaci, která způsobila poprask.
Češi trnou napětím. Rozhlasová moderátorka dostala na starost televizního Silvestra. Jak tenhle hokus pokus dopadne?
Výhra v Eurojackpotu může člověka totálně sejmout. Miliardy neznamenají štěstí, někdy právě naopak. Tihle lidé by mohli vyprávět
„Jsem normální máma od dvou dětí a vařím skoro 20 let. Když jsem svůj vylepšený recept na čočku sdílela na Facebooku, myslela jsem, že ho uvidí maximálně kamarádky nebo sousedky. Za týden měl ale 15 tisíc sdílení a 32 tisíc lajků,“ vypráví energická čtyřicetiletá blondýnka, která pracuje jako účetní.
Staromódní česká čočka na kyselo s opečenou cibulkou a kyselou okurkou dostala v jejím podání luxusní italsko-asijský twist. A internet se teď může zbláznit. Obyčejná luštěnina se doslova přes noc proměnila v báječné jídlo, které si zamilují i zarytí masožravci. A co víc, připravíte ho za pár minut.
Co zaměstnanci doopravdy chtějí od svých šéfů o letošních Vánocích? Průzkum dává jasná data
Populární televizní matador v důchodu se vrací na obrazovky. Pomůže zachránit kdysi slavnou stanici?
Jak na to přišla?
„Dělala jsem čočku, ale došel obyčejný olej, tak jsem sáhla po olivovém,“ svěřuje se Věra a pokračuje v odhalování svého tajemství dokonalé čočky: „Kvalitní olivový olej extra virgin dodá pokrmu nečekanou svěžest. To jsem už za ty roky věděla. Ale pak jsem si řekla, že do základu přidám ještě navíc čerstvé houby. Dozvěděla jsem se až později, že ta kombinace vytváří tzv. umami – pátou chuť. Ani nevím, co to vlastně je, ale chutná to božsky,“ směje se Věra.
A teď přichází to hlavní. Další dvě tajné ingredience, bez kterých by její virální recept nebyl zdaleka tak úspěšný. Je to lžička kari koření a hrst strouhaného parmezánu. „Kari jsem přidala, protože ho miluju do všeho. A parmezán taky udělá zázraky úplně se vším, ale nesmí se to s ním zase přehánět, jinak přebije chuť všeho ostatního,“ dovysvětluje Věra svůj kuchařský vynález.
Úzkost po alkoholu má své důvody. Z některých druhů je horší než z jiných
Přidáno 1 900 Kč dostanou automaticky desítky tisíc lidí. Do stropu neskáčou, není to pro ně dost
V čem je to tajemství
Italsko-asijská fúze překvapivě funguje. Kari koření dodá čočce exotický nádech a hloubku, zatímco parmezán vytvoří krémovou texturu a přidá slanou chuť.
„Když jsem to dala ochutnat tchyni, nejdřív se tvářila nedůvěřivě. Teď už to vaří taky a machruje s tím u nich na vsi,“ vypráví se smíchem Věra, která ale zároveň dodává, že žádný další nový recept v plánu momentálně nemá. Pokud se jí ale přece jenom povede nějaký další hit, rozhodně se o něj znovu ráda podělí se světem.
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují