MagazínPavla Bartošová26. listopadu 20242 minuty čtení

Fazolová polévka: Poklad našich babiček v moderním hávu

Foto: Unsplash+

Představte si voňavou, hutnou polévku, která vás nejen zasytí, ale také zahřeje u srdce vzpomínkami na dětství. Právě taková je poctivá fazolová polévka. V tomto článku vám prozradím nejen osvědčený recept, ale také tipy, jak se vyhnout běžným chybám při přípravě. Naučíte se, jak docílit dokonale měkkých fazolí, jak polévku zahustit bez mouky a poznáte několik moderních variací tohoto tradičního pokrmu.

Od aztécké kuchyně po český nedělní oběd

Fazole provázejí lidstvo už tisíce let. Původně je pěstovali obyvatelé Střední a Jižní Ameriky, kde tvořily základ jejich jídelníčku. Do Evropy se dostaly díky španělským dobyvatelům v 16. století. V českých zemích se fazolová polévka stala oblíbeným pokrmem především díky své výživové hodnotě a dostupnosti ingrediencí.

Recept na dokonalou fazolovou polévku

Potřebujeme:

  • 300 g suchých bílých fazolí
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 celer menší
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce kvalitního sádla
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • Sůl, pepř
  • Volitelně: uzené maso nebo klobása

Postup:

  1. Fazole namočíme den předem do studené vody
  2. Scedíme a vaříme v nové vodě do poloměkka (asi 45 minut)
  3. Na sádle orestujeme najemno nakrájenou cibuli
  4. Přidáme nakrájenou zeleninu, krátce orestujeme
  5. Vše přidáme k fazolím a vaříme doměkka
  6. Dochutíme česnekem, majoránkou, solí a pepřem
  7. Necháme 10 minut odstát

Tip na závěr: Polévka výrazně získá na chuti druhý den. Připravte si ji proto v dostatečném množství a užijte si její vyladěnou chuť i následující den.

Tajemství úspěchu

Klíčem k dokonalé fazolové polévce je trpělivost. Fazole nikdy nesolte na začátku vaření – zůstaly by tvrdé. Také voda z namáčení není vhodná k vaření, obsahuje látky způsobující nadýmání.

Moderní variace

  • Přidejte kokosové mléko a červenou pastu pro thajskou verzi
  • Rozmixujte část polévky pro krémovější konzistenci
  • Experimentujte s různými druhy fazolí – černé fazole dodají polévce exotický nádech

Časté chyby a jak se jim vyhnout

Nejčastější potíží bývají tvrdé fazole. Pokud máte starší fazole, prodlužte dobu namáčení až na 24 hodin. Během vaření kontrolujte množství vody – fazole by měly být stále ponořené. Při přidávání majoránky buďte střídmí, její chuť během odležení zesílí.

Čtěte také…
Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu

Nepřehlédněte

Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu • Žijeme v době, kdy se mění pohled na všechno. I na ty nejtěžší životní okamžiky. To, co bylo dříve tabu, se dnes stává předmětem vášnivých debat. A není divu, stojí před námy těžké otázky, na které musíme hledat odpovědi.

Kostka másla zadarmo. Řetězec bude v pátek uplácet zákazníky, Češi vezmou obchody útokem • Ceny másla v posledních měsících vyletěly do astronomických výšin. To představuje problém zejména v předvánočním čase, kdy každý peče cukroví. Teď ale svitla naděje na levnější máslo.

Dopravní peklo v české metropoli: Kde číhá největší nebezpečí • Řidiči to nemají v hlavním městě jednoduché. Stres, nervozita a nekonečné popojíždění v kolonách se podepisují na jejich psychice. Stále více řidičů při tom přiznává, že se některým místům v Praze záměrně vyhýbají.

Nikdy neříkejte tuto větu naštvanému člověku. Můžete ho vytočit ještě víc. Funguje účinnější taktika • Stále více Čechů a Češek se potýká s vyhrocenými situacemi v práci i doma. Není divu – doba je složitá a nervy mnohdy pracují na plné obrátky. Psychologové přitom varují, že nezvládnutý hněv může mít dalekosáhlé následky.

Časem zapomenutá legendární herečka má v Praze pomník. Až půjdete kolem, připomeňte si její osud. Dnes je den jejího narození • Doba se mění závratnou rychlostí. Co bylo včera slavné, je dnes zapomenuto. A právě teď nastal čas oprášit jeden fascinující příběh z českých divadelních prken. Budete překvapeni, jak originální pocty se jedné herečce dostalo od fanoušků, když končila kariéru.

Tohle má ochránit Čechy před dalším masakrem. Policie odhalila detaily • Česká policie prochází zásadní proměnou. Do roku 2027 do ní stát investuje více než tři miliardy korun. Jde o největší modernizaci za poslední dekádu.

Třídíte vánoční odpad špatně? Nejste sami. Tyhle chyby dělá většina z nás. Kam s kelímkem od svařáku, celofánem nebo balicím papírem • Stává se vám, že před barevnými kontejnery častěji rozmýšlíte, kam který odpad patří? Tuhle situaci v poslední době zažívá čím dál víc z nás. Způsobů balení a typů obalů totiž rychle přibývá a s nimi i otázek, jak správně třídit.

Vánoční tuková pohroma v Praze: Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno • Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních. Ty pak často končí na nesprávném místě – v kanalizačním potrubí. Pražské vodovody a kanalizace proto opakovaně upozorňují na nutnost správné likvidace tohoto druhu odpadu. Jejím nedodržováním hrozí ucpávání trubek a kanalizací, což představuje pro kanalizační systém a čistírny odpadních vod značnou zátěž.

Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují • V českých domácnostech se v předvánočním čase opět rozhořívají vášnivé debaty. Některé z nich se táhnou celé generace a nemají jednoznačného vítěze. Když přijde řeč na bramborový salát, dokáže to pořádně rozvířit emoce.

Češi šílí. Oblíbený vánoční artikl byl vyprodaný už v listopadu. Víme, do kdy máte čas na nákupy • Předvánoční nákupní horečka zasáhla českou kotlinu v plné síle. Mnoho lidí letos vyrazilo do obchodů výrazně dříve než v předchozích letech. Zdá se, že tradiční české odkládání vánočních nákupů na poslední chvíli pomalu ustupuje novému trendu.