Pražské zprávyPražskýDEN.cz1. února 20182 minuty čtení

Nové zóny placeného parkování platí ode dneška na Praze 3 a 7

Do nového systému zón placeného stání se ode dneška připojuje přes 25 tisíc parkovacích míst v Praze 3 a 7. Narozdíl od obyvatel jiných městských částí nepůjde pro rezidenty o velkou změnu, za parkování zde platí už delší dobu. Změnu pocítí hlavně návštěvníci těchto čtvrtí.

Obyvatelé obou městských částí nemusí kvůli přechodu na nový systém dělat nic. Jejich povolení k parkování automaticky přechází na elektronický systém. Změní se ale systém značení. Ke klasickým modrým přibydou fialové zóny, které značí místa, kde mohou parkovat návštěvníci a rezidenti dohromady. Naopak zcela končí zelené zóny jen pro návštěvníky. Oranžové zóny pro návštěvníky zůstávají beze změn.

ČTĚTE TAKÉ: Praha 7 buduje síť podniků, kde si můžete odskočit na toaletu

Placení návštěvníků bude i nadále probíhat u parkovacích automatů, novinkou je možnost využít alternativní platby webovou aplikaci přes mobil, tablet nebo stolní počítač. V modré zóně definitivně končí stírací parkovací karty, a protože v modré zóně nebudou i nadále parkovací automaty, mohou zde návštěvníci použít rovněž webovou aplikaci.

Méně práce pro strážníky

„Místo pochůzkářů zkoumajících platnost papírových karet a lístků, bude ulicemi projíždět vůz s kamerami, který ověří, zda mají lidé zaplacené parkování nebo ne. Strážníci se tak budou moci více zaměřit na jiné problémy než na parkování,“ uvedl náměstek primátorky hl. m. Prahy Petr Dolínek.

Komik Vlasta Burian prý pořádal legendární chlebíčkové párty.

ČTĚTE TAKÉ
Chlebíček vznikl úplnou náhodou. Ládoval se jím Burian i Werich, zabíjel kolaboranty

V Praze 3 bude pod zónou placeného stání celkem 14 850 míst na ulicích, z toho 9 860 míst bude v modrých, 4 300 míst ve fialových a 790 míst ostatní (invalidé, zásobování a jiná). V Praze 7 bude v zóně 9 620 parkovacích míst, z toho 6 460 stání v modré zóně, 2 090 stání ve smíšené (fialové) zóně, 520 míst v návštěvnické (oranžové) zóně a 550 míst ostatních.

V červenci se má do systému připojit ještě Praha 4, další rozšiřování přichází do úvahy až po komunálních volbách. Kompletní plán nových zón je na městském webu www.parkujvklidu.cz.

ČTĚTE TAKÉ: Prostor před Šlechtovou restaurací dostal původní historickou podobu

ČTĚTE TAKÉ
Nová aplikace usnadní život v Praze, dostupná je zdarma pro všechny

Rozjíždí se carsharing

Velkou změnou je i náběh systému bezplatného parkování pro auta v takzvaném carsharingu. Ta budou smět nově stát kdekoliv po Praze na zónách placeného stání, aniž by museli provozovatelé platit. Bude se to ale týkat jen aut, která budou registrována v městském systému carsharingu, a která může kdokoliv z veřejnosti využít. Bezplatné parkování se bude týkat jen při „čekání“ na zákazníka, pokud auto řidič odstaví, bude platit jako za běžné auto. K 1. únoru bude v systému zařazeno přibližně 250 automobilů.

Nepřehlédněte