Kam vyrazitPetra Domašínská31. ledna 20182 minuty čtení

Unikátní sbírka dvou desítek mercedesů bude k vidění na Pankráci

Před dvacet automobilů legendární německé značky Mercedes-Benz bude od zítřka vystaveno v obchodním centru Arkády Pankrác. Díky putovní výstavě budete moci zhlédnout celou řadu letitých veteránů. Nejstarší z nich vznikal už v 19. století, ale i řadu novějších modelů.

Vozy automobilky Mercedes-Benz budou v OC Arkády Pankrác vystaveny od 1. do 24. února. Návštěvníci se mohou těšit třeba na automobil Benz Patent Motorwagen, který byl v 19. století jako první vůz na světě poháněn spalovacím motorem, ale také na Mercedes-Benz 500K, který se řadí mezi nejdražší veterány vůbec.

ČTĚTE TAKÉ: Národní muzeum zpřístupní výstavu Sluneční králové nad rámec běžné otevírací doby

Chybět na výstavě nebude ani další veterán Benz Parsifal z roku 1902, první „nekočárovitý“ vůz. K vidění bude i zásadní průřez evoluční řadou Mercedes-Benz třídy SL. Výlet historií této třídy začne u vozu, který byl vyráběn v roce 1954 a skončí až u současných modelů.

Vášnivý sběratel

Drtivá většina automobilů pochází ze sbírky Ladislava Samohýla, který tak má na této výstavě zásadní podíl.

„Můj otec jednak v roce 1970 otevíral ve Zlíně teprve druhou prodejnu vozů Škoda v Československu, ale také už v druhé polovině 50. let začal sbírat veterány. Já jsem na něj navázal a sbírku automobilů i motocyklů nadále rozšiřujeme. Tato sbírka dnes obsahuje přes 300 kusů historických vozidel v rozmezí od roku 1902 až do současnosti. Více než 80 z nich jsou vozy značky Mercedes. A k tomu je ve sbírce kolem 150 motorek, závodních, plochodrážních, cestovních a jiných. Jsem rád, že můžeme veterány značky Mercedes poskytnout pro výstavu a přiblížit tak jejich krásu široké veřejnosti,“ říká sběratel Ladislav Samohýl.

OC Arkády Pankrác výstavu doplní pestrým programem, který nabídne třeba projížďky ve zmíněném Benz Patent Motorwagenu, nebo zkušební jízdy v jiných vozech.

ČTĚTE TAKÉ: Národní zemědělské muzeum na Letné bude mít v sobotu otevřeno zdarma

Nepřehlédněte