MagazínIvana Kratochvílová15. září 20244 minuty čtení

Chorobná emoční závislost ve vztahu může napáchat spoustu škod

Vymanit se z emoční závislosti není snadné, ale je to možné.

Foto: Unsplash

Láska dokáže být nádherná, ale i zničující. Zejména když se změní v chorobnou emoční závislost. Takový vztah už dávno není o vzájemné podpoře a respektu, ale o destruktivním lpění na druhém člověku za každou cenu. Kde jsou hranice mezi zdravou láskou a toxickou závislostí? A jak taková závislost ubližuje nejen oběma partnerům, ale i jejich okolí

Od zamilovanosti k posedlosti

Na počátku vztahu je pochopitelné, že chceme trávit s partnerem každou volnou chvíli. Jenže zatímco zdravá láska časem dozrává v hluboký vztah dvou samostatných osobností, emoční závislost nabírá čím dál temnější odstíny. Závislý partner postupně ztrácí vlastní identitu a smysl života mimo vztah. Jeho myšlenky se točí jen kolem partnera – co asi dělá, s kým mluví, kdy se vrátí domů. „Nevím, co bych bez něj dělala. On je celý můj život,“ jsou typická slova chorobných emočních závisláků.

ČTĚTE TAKÉ: Manželku prodal za koně. Kuriózní případ z USA s nečekanou dohrou

Jenže právě tahle posedlost je začátkem konce. Závislý člověk se často uchyluje k manipulaci, výčitkám a citovému vydírání, jen aby si udržel pozornost a náklonnost partnera. Vztah se mění v toxické bludiště plné strachu, žárlivosti a nejistoty. Není divu, že druhý partner se časem začne dusit a toužit po svobodě. A většinou nakonec ze vztahu uteče.

Když se závislost přelévá do okolí

Emoční závislost ale neničí jen samotný pár. Její dopady pociťuje celé okolí. Především děti vyrůstající v takovém prostředí často přebírají nezdravé vzorce chování, a v dospělosti pak samy vstupují do toxických vztahů.

Extrémním případem je, když se emoční závislost po rozchodu změní ve stalking. Odmítnutý partner nedokáže přijmout konec vztahu a začne bývalou lásku pronásledovat, obtěžovat a zastrašovat. V tu chvíli už nejde jen o citové strádání, ale o reálné ohrožení.

Co hrozí emočně závislým lidem

Emočně závislý člověk čelí řadě dalších vážných problémů. Závislost na partnerovi často vede k hluboké depresi a úzkostným stavům, zejména při hrozbě ztráty vztahu. Veškerá energie investovaná do vztahu může způsobit zanedbávání kariéry a osobního rozvoje, což vede ke stagnaci v pracovním i osobním životě. Postupné odcizení od přátel a rodiny může vyústit v nebezpečnou sociální izolaci, která závislost ještě prohlubuje.

ČTĚTE TAKÉ: Co by extroverti měli vědět o introvertech

V krajních případech může emoční závislost vést k sebedestruktivnímu chování, včetně sebepoškozování nebo dokonce sebevražedných myšlenek. Navíc chronický stres spojený s emočně závislým vztahem často negativně ovlivňuje fyzické zdraví, projevující se poruchami spánku, zažívacími problémy nebo oslabeným imunitním systémem.

Cesta ven existuje

Vymanit se z emoční závislosti není snadné, ale je to možné. Prvním krokem je uvědomit si problém a přiznat si, že vztah nefunguje. Často je nutná pomoc odborníka – psychologa nebo terapeuta. Ten může pomoci závislému obnovit zdravé hranice, posílit sebevědomí a najít znovu vlastní identitu mimo vztah.

Důležitou roli hraje i podpora okolí. Rodina a přátelé mohou poskytnout bezpečné zázemí a motivaci ke změně. Zároveň ale musí být emočně závislý člověk připraven i na odmítnutí ze strany druhého v páru a náročné období plné zvratů. Cesta z emoční závislosti bývá dlouhá a klikatá.

Klíčové pro emoční vztahové závisláky je uvědomit si, že skutečná láska neznamená ztrátu sebe sama. Naopak – má to být to vztah dvou silných jedinců, kteří se vzájemně podporují v osobním růstu. Jen tak může vzniknout zdravé pouto, které vydrží i nástrahy všedních dní.

Jak poznat a řešit emočně závislého partnera

Pokud se ocitnete ve vztahu s emočně závislým člověkem, je důležité umět tuto situaci rozpoznat a adekvátně reagovat. Typické znaky emočně závislého partnera zahrnují:

  1. Neustálou potřebu pozornosti a ujišťování o lásce
  2. Extrémní žárlivost a kontrolující chování
  3. Neschopnost trávit čas samostatně nebo s jinými lidmi
  4. Emocionální vydírání a manipulaci
  5. Ztrátu vlastních zájmů a koníčků

Pokud tyto znaky pozorujete, je čas jednat:

  1. Stanovte jasné hranice a důsledně je dodržujte
  2. Podporujte partnera v rozvíjení vlastních zájmů a přátelství
  3. Navrhněte párovou terapii nebo individuální terapii pro partnera
  4. Buďte připraveni na možnost, že vztah bude nutné ukončit, pokud se situace nezlepší
  5. Pečujte o své vlastní duševní zdraví a nenechte se vtáhnout do nezdravých vzorců chování

Pamatujte, že nemůžete být zodpovědní za partnerovo štěstí a duševní pohodu. Je důležité zachovat si vlastní identitu a zdravé hranice.

Nepřehlédněte