Pražské zprávyKristián Vích28. května 20242 minuty čtení

Na Václavské náměstí se vrátila oblíbená atrakce

Foto: Foto: Unsplash

Pokud v těchto dnech zavítáte na Václavské náměstí, jistě vaší pozornosti neunikne vodní fontána poblíž Můstku. Atrakce se v posledních dvou letech stala oblíbenou zejména v letních měsících. Její probuzení do další sezóny předcházelo odzimování a přípravné práce zahrnující elektrorevizi, servis všech technologií a kompletní čištění povrchových i podzemních částí díla. Fontána bude v provozu každý den od 8 do 22 hodin.

„Stejně jako v loňském roce podsvícené vodotrysky fontány oživí a zkrášlí prostor Václavského náměstí během dne až do nočních hodin. V nadcházejícím letním období fontána přinese i vyhledávané ochlazení a relax uprostřed města pro jeho obyvatele i návštěvníky. V provozu bude do podzimu, předpoklad je zhruba do poloviny října podle klimatických podmínek. Od příštího jara počítáme s pravidelným zahájením provozu s nástupem měsíce května,“ uvedl radní hl. m. Prahy pro infrastrukturu Michal Hroza.

ČTĚTE TAKÉ: Parčík v Rybalkově ulici dostává novou podobu. Podívejte se, jak bude vypadat

Foto: Technologie hl. m. Prahy
Foto: Technologie hl. m. Prahy

Před spuštěním fontána každoročně prochází servisní údržbou. Nejnáročnější je vyčištění všech prvků, zejména spár, odtoků a podzemní akumulační nádrže, kterou během zimního období zanesou usazeniny i řada nečekaných předmětů.

„Dále se jedná o kontrolu a nastavení čerpadel a trysek. Součástí je i údržba technologické části včetně revize elektro rozvodů, která probíhá ve strojovně umístěné dva metry pod úrovní náměstí. Pro zajímavost poklop od strojovny má hmotnost cca 250 kilogramů, a proto k jeho vyzvedávání používáme speciální techniku,“ říká Tomáš Novotný, předseda představenstva městské společnosti Technologie hl. m. Prahy.

Foto: Technologie hl. m. Prahy

Fontána s vodotrysky dosahujícími výšky od 2 do 5 metrů byla vybudována jako rekreační a zklidňující prvek v rámci rekonstrukce dolní části náměstí podle návrhu architekta Petra Kučery. Poprvé byla spuštěna v květnu 2022. Čtvercový prvek, který zaujímá plochu 16 čtverečních metrů tvoří 16 trysek osazených v LED reflektorech zapuštěných do pochozích žulových desek.

Součástí zařízení je strojovna s akumulační nádrží o objemu 2000 litrů umístěná v podzemní šachtě. Fontána řízená počítačovým systémem funguje v recirkulačním režimu, který přispívá k ekologickému a energeticky šetrnému provozu – voda chrlící z vodotrysků stéká zpět do nádrže, odkud se po filtraci včetně chemické úpravy vrací zpět do oběhu.

ČTĚTE TAKÉ: Park U Hradeb se promění. Radnice zveřejnila vítězný návrh

Zdroj: Tisková zpráva Technologie hl. m. Prahy

Nepřehlédněte