Tiskové zprávyPražskýDEN.cz24. května 20242 minuty čtení

Pražská lokální skupina Obránců zvířat protestovala proti atrakcím s poníky na Svatojánské pouti

Foto: Obránci zvířat

V sobotu 18. května proběhl protest na Svatojánské pouti ve Žďáru nad Sázavou, kde pražská lokální skupina spolku OBRAZ – Obránci zvířat vyzývala k ukončení atrakce s poníky a sbírala podpisy v rámci petice za její zrušení. Jedná se o jednu z největších poutí v České republice, kde lze uprostřed hlučících davů za dunivého burácení hudby vidět rovnou dva živé kolotoče s poníky, tzv hipodromy.

Tato zastaralá tradice nemá v dnešní době opodstatnění, na což se snaží Obránci v posledních letech upozorňovat. V minulém roce docílili úspěchu demonstrací před pražským Výstavištěm, kde bojkotovali atrakci s poníky na Matějské pouti. Letos již organizátoři Matějské poutě do svého programu živý kolotoč nezařadili, od roku 2024 se jako první pouť v České republice zavázali k ukončení atrakcí s poníky. V zahraničí došlo k zákazu této atrakce v minulých letech např. v Bruselu a v poslední době od živých kolotočů opouštějí už i některé další městské části Prahy.

ČTĚTE TAKÉ: Praha 2 společně s ČVUT chtějí rozvíjet vztahy se Srbskem

Blikající světla a hluk jsou v tomto typu zábavních akcí pro zvířata velmi nepříjemné až drásající. Navíc pro nepřežvýkavé býložravce, kteří ve svém přirozeném prostředí tráví na pastvě i 12 hodin denně, znamená taková pouťová „veselice“ velký stres a vyčerpání z celodenní stereotypní činnosti. V minulosti byly OBRAZu hlášeny i případy nevhodného zacházení se zvířaty, kdy návštěvníci poutí poukazovali na nevhodné podmínky a špatný stav zvířat.

Jedné z účastnic dvouhodinového protestu ve Žďáře způsobilo množství různých zvukových a vizuálních vjemů silnou bolest hlavy, dle jejích slov se jí toto místo jeví pro tak citlivá zvířata přímo děsivě.

Zástupce pražské lokální skupiny Viktor Bosák uvedl: „Během krátké doby jsme získali desítky podpisů od místních občanů, což nám jasně ukázalo, že velká část z nich vnímá potřeby poníků a považuje tuto atrakci přinejmenším za neohleduplnou – vůči těmto citlivým tvorům. I proto žádáme zastupitele města Žďár nad Sázavou, aby už dále neumožňovali provozování hipodromů s poníky na území jejich obce.“

Petiční archy budou nadále k dispozici obyvatelům města Žďár nad Sázavou k podepsání v několika místních podnicích, například v bezobalovém obchodu BezobAlík.

ČTĚTE TAKÉ: Festival ČAS pro domov podpoří dostupnější bydlení v Česku

Nepřehlédněte