ZajímavostiKristián Vích18. května 20242 minuty čtení

Tajemství jména Prahy: Odhalte původ názvu našeho hlavního města

Foto: Unsplash

Praha, matka měst, srdce Evropy. Název, který zná celý svět. Ale odkud se vlastně vzal? Jaká je historie tohoto jména, které nese naše hlavní město už po staletí? Pojďme společně poodhalit roušku tajemství a ponořit se do fascinujícího příběhu o původu názvu Praha.

Jedna z nejznámějších teorií o původu jména Praha se váže k pověsti o kněžně Libuši. Podle legendy Libuše vyslala své posly, aby našli místo pro založení nového hradu. Když poslové dorazili na místo, kde dnes stojí Pražský hrad, spatřili muže, který tesal práh (staročesky „práh“) dveří. Libuše pak prorokovala: „Tam, kde tesáte práh, vystavte hrad! A protože i velcí páni se budou před tímto prahem sklánět, nazývejte jej Prahou.“ Ačkoliv je tato pověst velmi známá, jedná se spíše o lidovou slovesnost než o historický fakt.

ČTĚTE TAKÉ: Česko čeká sčítání lidu. Otázek bude méně, za nevyplnění hrozí pokuta

Etymologické teorie

Jazykovědci a historici se snaží odkrýt skutečný původ jména Praha pomocí etymologických studií. Podle jedné z teorií je název odvozen od slova „práh“ ve smyslu říčního brodu nebo peřeje. V místech dnešní Prahy totiž existovaly mělčiny a brody přes řeku Vltavu, které mohly dát městu jeho jméno. Další teorie pracuje s předslovanským původem názvu, odvozeným od výrazu „pražiti“ (ve smyslu vypražovat nebo vypalovat porost při klučení lesa). Tato teorie naznačuje, že oblast byla pojmenována podle způsobu, jakým byla připravována půda pro osídlení.

Nejstarší záznamy

První písemná zmínka o Praze pochází z roku 929, kdy se v latinských análech objevuje název „Praga“. V průběhu 10. a 11. století se pak název města vyskytuje v různých podobách, jako například „Phraga“, „Fraga“ nebo „Braga“. Tyto záznamy potvrzují, že jméno Praha má dlouhou a bohatou historii sahající hluboko do středověku.

Mezinárodní srovnání

Zajímavé je, že Praha není jediným městem s tímto názvem. V Polsku najdeme vesnici Praga, která je dnes součástí Varšavy, a v Itálii existuje obec Praga. I když přímá souvislost mezi těmito místy a naší Prahou není prokázána, ukazuje to, že název má možná širší evropský kontext.

I když zcela přesný původ jména Praha zůstává zahalen tajemstvím, jedno je jisté – je to název, který si naše město nese a ponese s hrdostí po staletí. Ať už byl inspirován pověstí o Libuši, říčními brody nebo vypalováním lesů, Praha si své jméno zaslouží. Je to město s bohatou historií a jedinečným charakterem, které si získalo srdce lidí po celém světě.

ČTĚTE TAKÉ: Hokej na Staroměstském náměstí. Přijďte fandit našim reprezentantům!

Zdroj: https://cs.wiktionary.org/wiki/Praha

Nepřehlédněte