Pražské zprávyKristián Vích15. září 20232 minuty čtení

Hlava Franze Kafky potřebuje opravit. Na několik měsíců zmizí z centra Prahy

Foto: Unsplash

Pohyblivá socha znázorňující hlavu Franze Kafky, umístěná poblíž Národní třídy, projde v příštích týdnech kompletní revitalizací. Umělecké dílo Davida Černého se během několika dní zcela rozebere a všech dvaačtyřicet rotujících nerezových pater se dočká potřebné opravy. Ta bude trvat několik týdnů a má zahrnovat také instalaci modernějšího otočného systému.

„Kompletní rekonstrukci tohoto uměleckého unikátu jsme zvažovali již delší dobu. Socha se původně otáčela nepřetržitě celý den, kvůli rychlému opotřebování jednotlivých komponentů jsme však dobu provozu museli v minulosti několikrát redukovat,“ popisuje problémy František Šlapák, asset manager CPI Property Group.

ČTĚTE TAKÉ: Opravené mosty v Kunratickém lese vydrží dalších sto let

Montáž nového rotačního mechanismu jednotlivých pater by měla zajistit vyšší životnost ložisek a snadnější údržbu minimálně na příštích 15 let. Má jít o technologii, která se používá mimo jiné ve větrných elektrárnách.

V pondělí 25. září se kolem Kafkovy hlavy postaví lešení a dění kolem ní zahalí bezpečnostní plachta s informační grafikou. Dílo se postupně rozebere na součástky a z místa odveze. Jednotlivá patra se budou demontovat pomocí jeřábu shora. Pokud vše půjde dobře, mohla by se vyhledávaná pražská atrakce vrátit zpátky na místo ještě letos.

Foto: Unsplash

Pohyblivá busta Franze Kafky před obchodním domem Quadrio je vysoká 10,6 metru a váží 39 tun. Slavnostně odhalena byla 31. října 2014. Jedná se o jedinečný umělecký výtvor spojující moderní mechanické technologie a tradiční českou řemeslnou zručnost.

Stávající konstrukce využívá řešení známé z průmyslové automatizace a robotizace. Uvnitř sochy se nachází 42 servopohonů a téměř kilometr kabelů. Nerezové panely se otáčejí nezávisle na sobě, díky čemuž mohou kolemjdoucí obdivovat tvář proslulého spisovatele v rozmanitých grimasách.

ČTĚTE TAKÉ: Praha 2 chce dát miliony korun na opravy chodníků a výsadbu stromů

Nepřehlédněte