MagazínTereza Běhalová11. září 20232 minuty čtení

Snídaňové lívance s jahodami a borůvkami

Foto: Unsplash

Dopřejte si dokonalý start do nového dne s našimi nadýchanými snídaňovými lívanci plnými šťavnatých jahod a borůvek. Tento vynikající recept slibuje plný talíř štěstí, díky kterému se každé ráno bude zdát jako výjimečná událost.

Tento recept na lívanec s jahodami a borůvkami je víc než jen snídaňový pokrm, je to zážitek, oslava čerstvých chutí a nadýchané struktury. Až budete příště přemýšlet, co si připravit k snídani, nechte se těmito lívanci přenést na místo ranní blaženosti.

Suroviny

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 šálek podmáslí (nebo obyčejného mléka s 1 lžičkou octa)
  • 1 velké vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného másla (plus další na pánev)
  • 1/2 šálku čerstvých jahod nakrájených na plátky
  • 1/2 šálku čerstvých borůvek
  • šlehačka nebo řecký jogurt (volitelně)
  • javorový sirup nebo med

Postup

  1. Nejprve jahody a borůvky omyjte pod studenou vodou. Jahody nakrájejte na tenké plátky a oba plody dejte stranou.
  2. V míse smíchejte univerzální mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Dobře promíchejte.
  3. V samostatné míse vyšlehejte podmáslí, vejce a rozpuštěné máslo dohladka.
  4. Za stálého míchání pomalu přilévejte mokrou směs k suchým přísadám. Dávejte pozor, abyste to s mícháním nepřehnali; nevadí, když se objeví pár hrudek.
  5. Do těsta opatrně vmíchejte nakrájené jahody a borůvky.
  6. Rozpalte nepřilnavou pánev nebo mřížku na středním ohni a lehce potřete máslem. Po rozpálení nalijte na pánev 1/4 hrnku těsta na každý lívanec. Smažte, dokud se na povrchu nevytvoří bublinky a okraje se nezdají být pevné (obvykle 2-3 minuty). Obraťte je a smažte další 1-2 minuty nebo dokud nejsou zlatavě hnědé a propečené.
  7. Na talíři lívance ozdobte dalšími jahodami a borůvkami. Pokapejte je javorovým sirupem nebo medem a podle potřeby je doplňte šlehačkou nebo kopečkem řeckého jogurtu.

Naše tipy

Pro zpestření přidejte do těsta kůru z citronu. Získáte tak osvěžující nádech, který skvěle doplní bobule. Pokud není sezóna, lze použít mražené jahody a borůvky. Před přidáním do těsta je nechte rozmrazit a osušit. Chcete-li zdravější verzi, nahraďte celozrnnou mouku celozrnnou nebo ovesnou a použijte náhražku cukru nebo snižte jeho množství.

Čtěte také…
Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu

Nepřehlédněte

Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu • Žijeme v době, kdy se mění pohled na všechno. I na ty nejtěžší životní okamžiky. To, co bylo dříve tabu, se dnes stává předmětem vášnivých debat. A není divu, stojí před námy těžké otázky, na které musíme hledat odpovědi.

Kostka másla zadarmo. Řetězec bude v pátek uplácet zákazníky, Češi vezmou obchody útokem • Ceny másla v posledních měsících vyletěly do astronomických výšin. To představuje problém zejména v předvánočním čase, kdy každý peče cukroví. Teď ale svitla naděje na levnější máslo.

Dopravní peklo v české metropoli: Kde číhá největší nebezpečí • Řidiči to nemají v hlavním městě jednoduché. Stres, nervozita a nekonečné popojíždění v kolonách se podepisují na jejich psychice. Stále více řidičů při tom přiznává, že se některým místům v Praze záměrně vyhýbají.

Nikdy neříkejte tuto větu naštvanému člověku. Můžete ho vytočit ještě víc. Funguje účinnější taktika • Stále více Čechů a Češek se potýká s vyhrocenými situacemi v práci i doma. Není divu – doba je složitá a nervy mnohdy pracují na plné obrátky. Psychologové přitom varují, že nezvládnutý hněv může mít dalekosáhlé následky.

Časem zapomenutá legendární herečka má v Praze pomník. Až půjdete kolem, připomeňte si její osud. Dnes je den jejího narození • Doba se mění závratnou rychlostí. Co bylo včera slavné, je dnes zapomenuto. A právě teď nastal čas oprášit jeden fascinující příběh z českých divadelních prken. Budete překvapeni, jak originální pocty se jedné herečce dostalo od fanoušků, když končila kariéru.

Tohle má ochránit Čechy před dalším masakrem. Policie odhalila detaily • Česká policie prochází zásadní proměnou. Do roku 2027 do ní stát investuje více než tři miliardy korun. Jde o největší modernizaci za poslední dekádu.

Třídíte vánoční odpad špatně? Nejste sami. Tyhle chyby dělá většina z nás. Kam s kelímkem od svařáku, celofánem nebo balicím papírem • Stává se vám, že před barevnými kontejnery častěji rozmýšlíte, kam který odpad patří? Tuhle situaci v poslední době zažívá čím dál víc z nás. Způsobů balení a typů obalů totiž rychle přibývá a s nimi i otázek, jak správně třídit.

Vánoční tuková pohroma v Praze: Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno • Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních. Ty pak často končí na nesprávném místě – v kanalizačním potrubí. Pražské vodovody a kanalizace proto opakovaně upozorňují na nutnost správné likvidace tohoto druhu odpadu. Jejím nedodržováním hrozí ucpávání trubek a kanalizací, což představuje pro kanalizační systém a čistírny odpadních vod značnou zátěž.

Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují • V českých domácnostech se v předvánočním čase opět rozhořívají vášnivé debaty. Některé z nich se táhnou celé generace a nemají jednoznačného vítěze. Když přijde řeč na bramborový salát, dokáže to pořádně rozvířit emoce.

Češi šílí. Oblíbený vánoční artikl byl vyprodaný už v listopadu. Víme, do kdy máte čas na nákupy • Předvánoční nákupní horečka zasáhla českou kotlinu v plné síle. Mnoho lidí letos vyrazilo do obchodů výrazně dříve než v předchozích letech. Zdá se, že tradiční české odkládání vánočních nákupů na poslední chvíli pomalu ustupuje novému trendu.