MagazínTereza Běhalová11. září 20232 minuty čtení

Snídaňové lívance s jahodami a borůvkami

Foto: Unsplash

Dopřejte si dokonalý start do nového dne s našimi nadýchanými snídaňovými lívanci plnými šťavnatých jahod a borůvek. Tento vynikající recept slibuje plný talíř štěstí, díky kterému se každé ráno bude zdát jako výjimečná událost.

Tento recept na lívanec s jahodami a borůvkami je víc než jen snídaňový pokrm, je to zážitek, oslava čerstvých chutí a nadýchané struktury. Až budete příště přemýšlet, co si připravit k snídani, nechte se těmito lívanci přenést na místo ranní blaženosti.

ČTĚTE TAKÉ: RECEPT: Tradiční česká bábovka. Možná ji takhle dělala i vaše babička

Suroviny

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 šálek podmáslí (nebo obyčejného mléka s 1 lžičkou octa)
  • 1 velké vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného másla (plus další na pánev)
  • 1/2 šálku čerstvých jahod nakrájených na plátky
  • 1/2 šálku čerstvých borůvek
  • šlehačka nebo řecký jogurt (volitelně)
  • javorový sirup nebo med

Postup

  1. Nejprve jahody a borůvky omyjte pod studenou vodou. Jahody nakrájejte na tenké plátky a oba plody dejte stranou.
  2. V míse smíchejte univerzální mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Dobře promíchejte.
  3. V samostatné míse vyšlehejte podmáslí, vejce a rozpuštěné máslo dohladka.
  4. Za stálého míchání pomalu přilévejte mokrou směs k suchým přísadám. Dávejte pozor, abyste to s mícháním nepřehnali; nevadí, když se objeví pár hrudek.
  5. Do těsta opatrně vmíchejte nakrájené jahody a borůvky.
  6. Rozpalte nepřilnavou pánev nebo mřížku na středním ohni a lehce potřete máslem. Po rozpálení nalijte na pánev 1/4 hrnku těsta na každý lívanec. Smažte, dokud se na povrchu nevytvoří bublinky a okraje se nezdají být pevné (obvykle 2-3 minuty). Obraťte je a smažte další 1-2 minuty nebo dokud nejsou zlatavě hnědé a propečené.
  7. Na talíři lívance ozdobte dalšími jahodami a borůvkami. Pokapejte je javorovým sirupem nebo medem a podle potřeby je doplňte šlehačkou nebo kopečkem řeckého jogurtu.

Naše tipy

Pro zpestření přidejte do těsta kůru z citronu. Získáte tak osvěžující nádech, který skvěle doplní bobule. Pokud není sezóna, lze použít mražené jahody a borůvky. Před přidáním do těsta je nechte rozmrazit a osušit. Chcete-li zdravější verzi, nahraďte celozrnnou mouku celozrnnou nebo ovesnou a použijte náhražku cukru nebo snižte jeho množství.

Nepřehlédněte