MagazínTereza Běhalová11. září 20232 minuty čtení

Bruschetta Pomodoro: Přípitek na italskou jednoduchost

Foto: Unsplash +

V srdci bohaté italské kulinářské tradice se skrývá předkrm, který oslavuje lásku této země k jednoduchosti, čerstvosti a chutným surovinám. Bruschetta Pomodoro je lahodná směs rajčat, česneku, bazalky a olivového oleje podávaná na křupavém opečeném chlebu. Zakousnout se do tohoto klasického pokrmu je jako vydat se na cestu po sluncem zalitém italském venkově.

Suroviny

  • 4 zralá rajčata (nejlépe římská)
  • 1/4 šálku čerstvých bazalkových lístků
  • 2 stroužky česneku, jemně mleté
  • 1 další stroužek česneku rozříznutý na polovinu
  • 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje a další na zakápnutí
  • 1 lžička balzamikového octa
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 bageta nebo rustikální italský chléb
  • parmezán nebo sýr Pecorino na ozdobu

Postup

  1. Začněte nakrájením rajčat na malé kostičky. Snažte se zbavit co nejvíce semínek. Díky tomu nebude směs na bruschettu příliš vodnatá. Dále nadrobno nasekejte čerstvé lístky bazalky.
  2. V míse smíchejte rajčata nakrájená na kostičky, prolisovaný česnek, nasekanou bazalku, olivový olej a balzamikový ocet (nemusí být, pokud ho nemáte rádi). Podle chuti osolte a opepřete. Dobře promíchejte a nechte asi 10 minut odležet. To umožní, aby se chutě spojily.
  3. Zatímco rajčatová směs odpočívá, nakrájejte bagetu nebo italský chléb šikmo na 1,5 cm silné plátky. Tento úhel zvětší povrch, což je ideální pro navršení lahodné polevy. Každou stranu pokapejte nebo potřete olivovým olejem. Plátky grilujte nebo opékejte asi 1-2 minuty z každé strany nebo dokud nejsou zlatohnědé a křupavé. Případně je můžete opéct na pánvi na sporáku. Po opečení, dokud je chléb ještě horký, potřete jednu stranu každého plátku řeznou stranou půlky stroužku česneku. Tím chlebu dodáte jemnou česnekovou příchuť.
  4. Jakmile jsou plátky chleba opečené a připravené, naneste na česnekem potřenou stranu chleba rajčatovou směs. Pokud máte chuť, posypte ji trochou čerstvě nastrouhaného parmazánu nebo sýru Pecorino, abyste ji ještě více ochutili.
  5. Podávejte ihned, dokud je chléb ještě teplý. Pro skutečně italský zážitek doplňte vychlazenou sklenkou Prosecca nebo oblíbeného bílého vína.

Naše tipy

  • Na kvalitě záleží: Bruschetta Pomodoro má jen málo ingrediencí, proto je kvalita každé složky zásadní. Pro nejlepší výsledek vybírejte zralá, aromatická rajčata a kvalitní olivový olej.
  • Tvořte kreativně: I když je klasická verze chuťově geniální sama o sobě, neváhejte si s ní pohrát. Přídavky, jako je mozzarella, rukola, olivy nebo dokonce prosciutto, mohou nabídnout lahodné variace.
Čtěte také…
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují

Nepřehlédněte

Kostka másla zadarmo. Řetězec bude v pátek uplácet zákazníky, Češi vezmou obchody útokem • Ceny másla v posledních měsících vyletěly do astronomických výšin. To představuje problém zejména v předvánočním čase, kdy každý peče cukroví. Teď ale svitla naděje na levnější máslo.

Dopravní peklo v české metropoli: Kde číhá největší nebezpečí • Řidiči to nemají v hlavním městě jednoduché. Stres, nervozita a nekonečné popojíždění v kolonách se podepisují na jejich psychice. Stále více řidičů při tom přiznává, že se některým místům v Praze záměrně vyhýbají.

Nikdy neříkejte tuto větu naštvanému člověku. Můžete ho vytočit ještě víc. Funguje účinnější taktika • Stále více Čechů a Češek se potýká s vyhrocenými situacemi v práci i doma. Není divu – doba je složitá a nervy mnohdy pracují na plné obrátky. Psychologové přitom varují, že nezvládnutý hněv může mít dalekosáhlé následky.

Časem zapomenutá legendární herečka má v Praze pomník. Až půjdete kolem, připomeňte si její osud. Dnes je den jejího narození • Doba se mění závratnou rychlostí. Co bylo včera slavné, je dnes zapomenuto. A právě teď nastal čas oprášit jeden fascinující příběh z českých divadelních prken. Budete překvapeni, jak originální pocty se jedné herečce dostalo od fanoušků, když končila kariéru.

Tohle má ochránit Čechy před dalším masakrem. Policie odhalila detaily • Česká policie prochází zásadní proměnou. Do roku 2027 do ní stát investuje více než tři miliardy korun. Jde o největší modernizaci za poslední dekádu.

Třídíte vánoční odpad špatně? Nejste sami. Tyhle chyby dělá většina z nás. Kam s kelímkem od svařáku, celofánem nebo balicím papírem • Stává se vám, že před barevnými kontejnery častěji rozmýšlíte, kam který odpad patří? Tuhle situaci v poslední době zažívá čím dál víc z nás. Způsobů balení a typů obalů totiž rychle přibývá a s nimi i otázek, jak správně třídit.

Vánoční tuková pohroma v Praze: Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno • Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních. Ty pak často končí na nesprávném místě – v kanalizačním potrubí. Pražské vodovody a kanalizace proto opakovaně upozorňují na nutnost správné likvidace tohoto druhu odpadu. Jejím nedodržováním hrozí ucpávání trubek a kanalizací, což představuje pro kanalizační systém a čistírny odpadních vod značnou zátěž.

Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují • V českých domácnostech se v předvánočním čase opět rozhořívají vášnivé debaty. Některé z nich se táhnou celé generace a nemají jednoznačného vítěze. Když přijde řeč na bramborový salát, dokáže to pořádně rozvířit emoce.

Češi šílí. Oblíbený vánoční artikl byl vyprodaný už v listopadu. Víme, do kdy máte ještě čas na nákupy • Předvánoční nákupní horečka zasáhla českou kotlinu v plné síle. Mnoho lidí letos vyrazilo do obchodů výrazně dříve než v předchozích letech. Zdá se, že tradiční české odkládání vánočních nákupů na poslední chvíli pomalu ustupuje novému trendu.

Narodil se přesně před 123 lety. Tenhle herec změnil tvář českého filmu • České diváky stále baví kouzlo prvorepublikových filmů. Jejich půvab, elegance a především brilantní herecké výkony přitahují i dnešní publikum zvyklé na moderní filmovou tvorbu.