MagazínTereza Běhalová11. září 20232 minuty čtení

Podzimní dýňová polévka. Hřejivá náruč pro chladné dny

Foto: Unsplash +

Jakmile listí zezlátne a vzduch je cítit podzimem, naše chuťové buňky začnou toužit po teplých, uklidňujících chutích. Dýně, typická podzimní ingredience, se v tomto období dostává do popředí mnoha našich oblíbených pokrmů. Dnes se ponoříme do receptu na krémovou, sametovou dýňovou polévku, která vás jistě zahřeje u srdce i na duši.

Podzim je obdobím tepla, pohody a vděčnosti. Tato dýňová polévka je odrazem všech těchto pocitů v jediné misce. Ať už si ji budete vychutnávat sami za chladného večera, nebo se o ni podělíte se svými blízkými při slavnostním setkání, určitě se stane vaší oblíbenou podzimní polévkou.

Suroviny

  • 1 středně velká dýně, oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na kostky
  • 1 velká cibule, nadrobno nakrájená
  • 2 stroužky česneku
  • 1 středně velká mrkev, nakrájená na kousky
  • 1 střední brambora, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 4 šálky zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 1 šálek kokosového mléka nebo husté smetany
  • 2 lžíce olivového oleje nebo másla
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • sůl a pepř podle chuti
  • čerstvá petrželka a pražená dýňová semínka na ozdobu

Postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej nebo máslo na středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezesklovatí. Přidejte prolisovaný česnek a smažte další minutu, přičemž dbejte na to, aby se nepřipálil.
  2. Za občasného míchání přidejte kousky mrkve a brambor a vařte asi 5 minut.
  3. Do hrnce přidejte dýni nakrájenou na kostičky, dobře promíchejte a nechte chutě ještě 5 minut prolínat.
  4. Přilijte zeleninový nebo kuřecí vývar a dbejte na to, aby byla zelenina ponořená. Směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu, přikryjte a nechte vařit asi 25-30 minut nebo dokud dýně a brambory nezměknou.
  5. Jakmile je zelenina měkká, ponorným mixérem polévku rozmixujte na hladké pyré. Pokud ponorný mixér nemáte, můžete polévku po částech přendat do běžného mixéru, ale nezapomeňte ji nejprve nechat trochu vychladnout, abyste předešli případným nehodám. Po rozmixování vraťte polévku do hrnce.
  6. Vmíchejte kokosové mléko nebo hustou smetanu, mletou skořici, muškátový oříšek a zázvor. Polévku pak nechte ještě 5 minut prohřát. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem. Podávejte horkou, podle potřeby ozdobenou posypem čerstvou petrželkou nebo opraženými dýňovými semínky.

Tato polévka se skvěle hodí ke křupavému chlebu nebo přílohovému salátu. Pro slavnostní nádech ji můžete servírovat ve vydlabaných mini dýních.

Čtěte také…
Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu

Nepřehlédněte

Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu • Žijeme v době, kdy se mění pohled na všechno. I na ty nejtěžší životní okamžiky. To, co bylo dříve tabu, se dnes stává předmětem vášnivých debat. A není divu, stojí před námy těžké otázky, na které musíme hledat odpovědi.

Kostka másla zadarmo. Řetězec bude v pátek uplácet zákazníky, Češi vezmou obchody útokem • Ceny másla v posledních měsících vyletěly do astronomických výšin. To představuje problém zejména v předvánočním čase, kdy každý peče cukroví. Teď ale svitla naděje na levnější máslo.

Dopravní peklo v české metropoli: Kde číhá největší nebezpečí • Řidiči to nemají v hlavním městě jednoduché. Stres, nervozita a nekonečné popojíždění v kolonách se podepisují na jejich psychice. Stále více řidičů při tom přiznává, že se některým místům v Praze záměrně vyhýbají.

Nikdy neříkejte tuto větu naštvanému člověku. Můžete ho vytočit ještě víc. Funguje účinnější taktika • Stále více Čechů a Češek se potýká s vyhrocenými situacemi v práci i doma. Není divu – doba je složitá a nervy mnohdy pracují na plné obrátky. Psychologové přitom varují, že nezvládnutý hněv může mít dalekosáhlé následky.

Časem zapomenutá legendární herečka má v Praze pomník. Až půjdete kolem, připomeňte si její osud. Dnes je den jejího narození • Doba se mění závratnou rychlostí. Co bylo včera slavné, je dnes zapomenuto. A právě teď nastal čas oprášit jeden fascinující příběh z českých divadelních prken. Budete překvapeni, jak originální pocty se jedné herečce dostalo od fanoušků, když končila kariéru.

Tohle má ochránit Čechy před dalším masakrem. Policie odhalila detaily • Česká policie prochází zásadní proměnou. Do roku 2027 do ní stát investuje více než tři miliardy korun. Jde o největší modernizaci za poslední dekádu.

Třídíte vánoční odpad špatně? Nejste sami. Tyhle chyby dělá většina z nás. Kam s kelímkem od svařáku, celofánem nebo balicím papírem • Stává se vám, že před barevnými kontejnery častěji rozmýšlíte, kam který odpad patří? Tuhle situaci v poslední době zažívá čím dál víc z nás. Způsobů balení a typů obalů totiž rychle přibývá a s nimi i otázek, jak správně třídit.

Vánoční tuková pohroma v Praze: Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno • Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních. Ty pak často končí na nesprávném místě – v kanalizačním potrubí. Pražské vodovody a kanalizace proto opakovaně upozorňují na nutnost správné likvidace tohoto druhu odpadu. Jejím nedodržováním hrozí ucpávání trubek a kanalizací, což představuje pro kanalizační systém a čistírny odpadních vod značnou zátěž.

Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují • V českých domácnostech se v předvánočním čase opět rozhořívají vášnivé debaty. Některé z nich se táhnou celé generace a nemají jednoznačného vítěze. Když přijde řeč na bramborový salát, dokáže to pořádně rozvířit emoce.

Češi šílí. Oblíbený vánoční artikl byl vyprodaný už v listopadu. Víme, do kdy máte čas na nákupy • Předvánoční nákupní horečka zasáhla českou kotlinu v plné síle. Mnoho lidí letos vyrazilo do obchodů výrazně dříve než v předchozích letech. Zdá se, že tradiční české odkládání vánočních nákupů na poslední chvíli pomalu ustupuje novému trendu.