MagazínKristián Vích24. srpna 20232 minuty čtení

Přepadala bary se sekyrou. Carrie Nation a její uvědomělý boj za prohibici

Foto: Picryl, volné dílo

Klimatičtí extrémisté blokující dopravu v posledních měsících plní titulní stránky zpravodajských serverů. Možná nad jejich počínáním kroutíte hlavou. Ale vlastně nejde o nic nového. I v minulosti žili lidé, kteří ve jménu bohulibého účelu sahali k velice drastickým prostředkům.

Američanka Carrie Nation byla jednou z těch žen, které pro ránu rozhodně nešly daleko. Narodila se v roce 1846 v Kentucky. Mnoho členů rodiny, včetně její matky, trpělo duševní nemocí. Dodnes se spekuluje, že časté stěhování rodiny byly nejspíš motivovány snahou uniknout pomluvám sousedů.

ČTĚTE TAKÉ: Otto Wichterle vadil nacistům i komunistům. Jeho revoluční vynález změnil vidění světa milionům lidí

V devatenácti letech se mladá Carrie zamilovala do lékaře Charlese Gloyda. Za normálních okolností by tady mohl celý příběh skončit. Jenomže to by její muž nesměl být těžký alkoholik, kterého závislost jen pár let po sňatku přivedla do hrobu.

Po jeho smrti Carrie na lásku nezanevřela, ale zlost v ní začala doutnat. Provdala se podruhé za Davida Nationa. Ten byl naopak silným zastáncem prohibice, což ji jen posílilo v přesvědčení, že alkohol je zdrojem mnoha společenských problémů, včetně násilí v rodinách a zanedbávání povinností.

Sekyrová aktivistka

Její způsob boje proti alkoholu byl radikální a nekompromisní. Carrie Nation se stala proslulou tím, že se sekyrou v ruce fanaticky přepadala bary a hostince po celé Americe a zuřivě ničila veškeré lahve s alkoholem, které jí přišly do cesty. Tvrdila, že jediným způsobem, jak zastavit alkoholismus, je zničení prostředků, které alkoholikům poskytují možnost se napít.

Dobová karikatura Carrie Nation. Foto: Picryl, volné dílo

Také pořádala osvětové přednášky a vystupovala na veřejných mítincích. Tato drastická taktika jí vynesla značnou mediální pozornost. Psalo se o ní dokonce v českých novinách.

ČTĚTE TAKÉ: Hromadění mrtvol na břehu Dunaje přitahovalo zloděje jako magnet

„Fanatická a ničitelka hostinců z Kansasu, která se od minulé neděle opětně zdržuje v New Yorku, učinila v pondělí v jednom hostinci na nároží Mulberry a Houston streetu mírný pokus, aby si svou zášť proti všem hostincům zchladila, neboť rozbila dvě láhve a několik starých sklenic a rozlila sklenici piva na podlahu,“ napsaly v Praze vydávané Národní listy dne 24. září 1901.

Carrie Nation rázně vystupovala i proti kuřákům a stala se rovněž symbolem boje za sociální spravedlnost. Peníze vydělávala prodejem svých fotografií. Také vybírala vstupné na své přednášky a prodávala miniaturní sekyrky na památku. Tyto aktivity poskytovaly munici jejím odpůrcům, kteří tvrdili, že všechno dělá jen pro peníze.

Zavedení prohibice v USA v roce 1914 se již Carrie Nation nedožila, ale jistě by z toho měla radost. Zemřela 19. června 1911 ve věku 64 let v Kansasu. Nikdy už se asi nedozvíme, jestli za svůj život alespoň jednou jedinkrát alkohol vyzkoušela.

Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Carrie_Nation

Nepřehlédněte