MagazínTereza Běhalová22. srpna 20232 minuty čtení

Vyčarovat hezký den druhému člověku většinou nic nestojí

Foto: Unsplash

V dnešním hektickém světě často zapomínáme, jak velký vliv máme na druhé lidi. I malá a zdánlivě nevýznamná gesta mohou vytvořit řetězovou reakci pozitivní energie a způsobit, že se druhý člověk cítí opravdu dobře. Ať už je to úsměv, laskavá slova nebo drobné překvapení, vaše snaha dokáže udělat hezčí den nejen druhým, ale nakonec i vám.

Úsměv jako univerzální jazyk

Začněme tou nejjednodušší věcí – úsměvem. Úsměv má úžasnou schopnost spojovat lidi napříč jazykovými bariérami, názory i kulturami. Když se na někoho usmějete, ukážete, že si vážíte jeho přítomnosti. Úsměvem zaručeně vytvoříte pozitivní atmosféru kolem sebe. Nebojte se proto usmát na souseda, spolucestující v metru nebo třeba na prodavačku v supermarketu. Uvidíte, že se poté začnou dít zázraky.

ČTĚTE TAKÉ: Jsi kluk, tak nebreč! Smutný stereotyp, který ubližuje všem

Krátká zpráva z lásky

Často stačí jen velmi málo, aby se druhý člověk cítil mimořádně. Svému milovanému nebo milované můžete ráno doma nechat romantický vzkaz na papíře, nebo třeba jen poslat textovou zprávu s povzbuzujícím obsahem. Tato jednoduchá gesta mohou mít neskutečně pozitivní a dlouhodobý vliv na náladu a sebevědomí druhého člověka, a zároveň i na váš vztah. A jak se říká: „Co vysíláš, to se ti vrátí“.

Aktivní naslouchání

Není nic cennějšího než vědět, že vám někdo skutečně naslouchá. Když se zajímáte o názory a pocity druhých lidí, ukazujete jim, že jsou pro vás důležití. Aktivní naslouchání má rovněž potenciál vytvořit hluboké spojení s druhými lidmi a povzbudit jejich náladu.

Foto: Unsplash

Malý „úplatek“

Čokoláda, květina, nebo jiná drobnost pro radost druhým naznačují, že jste si dali práci a čas myslet na ně a ukázat jim, jak moc jsou pro vás důležití. Obětovat pár korun pro „cizí“ radost je rozhodně skvělá investice. Proč na to tak často zapomínáme?

Nabídka pomoci

Pokud vidíte, že má někdo ve vašem okolí náročný den, může stačit nabídnout pomoc. Od jednoduchého držení dveří, přes odnos těžkého nákupu starší sousedce až po vynesení kočárku mamince v metru, vaše ochota pomoci může druhému ulehčit stres a udělat den příjemnější.

ČTĚTE TAKÉ: Proč ženy podvádějí své muže. Nejčastější příčiny postelových atentátů

Pozitivní slova

Slova mají obrovskou sílu. Používejte pozitivní slovní obraty a výrazy, které zvednou náladu. Místo stížností se snažte soustředit na to, co je dobré a co se daří. Vaše slova mohou vytvořit optimistickou atmosféru kolem vás.

Jaký je váš zaručený způsob, kterým se snažíte zlepšovat náladu lidem kolem sebe? Těšíme se na vaše komentáře v diskuzi!

Zdroj: Autorský text

Nepřehlédněte