MagazínTereza Běhalová14. srpna 20232 minuty čtení

Naučte se předpovídat počasí podle přírody

Foto: Unsplash

Když vyrazíme ven a sledujeme přírodu kolem sebe, můžeme spatřit řadu spolehlivých náznaků a udělat si představu o tom, jaké počasí nás čeká. Naši předci využívali tyto přírodní signály k předpovídání počasí dlouho před vynálezem moderní meteorologie. Pokud vás zajímá, jak se naučit předpovídat počasí na základě přírody, přečtěte si následující rady a tipy.

Pozorujte oblohu

Obloha je jako velká televizní obrazovka, na které lze číst příběh o nadcházejícím počasí. Bílé kumulusové oblaky mohou naznačovat jasné a slunečné počasí, zatímco tmavé a nízké oblaky zase předznamenávat příchod deště či bouřky. Pokud se na obloze objeví kruhy kolem Slunce nebo Měsíce, může to být signál na blížící se změnu počasí.

ČTĚTE TAKÉ: Léčivá rostlina starověkých Egypťanů. Semena údajně vyléčí každou nemoc

Sledujte zvířata

Zvířata mají neobyčejnou (a dosud neprozkoumanou) schopnost vycítit změny počasí. Pokud ptáci létají nízko nad zemí a prudce mění směr, může to znamenat bouřku. Zvířata také často reagují na změny atmosférického tlaku a vlhkosti, což může být pro nás další varovný signál změn počasí.

Zkoumejte rostliny

Rostliny mohou poskytnout další užitečné informace. Pokud se například na konci slunečného dne nízké rostliny sklánějí, může to znamenat blížící se dešťové přeháňky. Zároveň mohou některé květiny otevřít své květy, když je slunečno, a zavřít je před deštěm.

Pozorujte změny větru

Vítr je jedním z klíčových faktorů ovlivňujících počasí. Pokud vítr rázně změní směr, může to naznačovat příchod studené fronty či bouřky. Studium rychlosti a směru větru může poskytnout cenné náznaky o tom, co nás čeká.

Všímejte si teplotních změn

Náhlé poklesy teploty mohou předznamenávat příchod deště, sněhu nebo bouřky. Rovněž věnování pozornosti nočním teplotám může pomoci předpovědět, zda nás čeká jasné nebo zatažené ráno.

ČTĚTE TAKÉ: Zmije na člověka sama od sebe nezaútočí. Přesto je nutná obezřetnost

Učte se z lokalních zkušeností

Různé regiony mají své vlastní přírodní znaky, které mohou být spojeny s určitými pověrami nebo tradičními zvyklostmi. Získání znalostí od místních lidí může přispět k vaší schopnosti předpovídat počasí na základě místních signálů.

Nejlepším způsobem, jak se naučit předpovídat počasí z přírody, je být trpělivý a pozorný pozorovatel. A trochu také dát na vlastní intuici a naslouchat vlastnímu tělu. Kombinací těchto tipů a vašich vlastních zkušeností můžete postupně získat schopnost odhadovat blížící se změny počasí. Pamatujte však, že i přesto je vždy dobré mít k dispozici spolehlivou meteorologickou předpověď, abyste se na ni mohli spolehnout ve všech situacích.

Nepřehlédněte