MagazínPavla Bartošová25. července 20233 minuty čtení

Ghosting jako nešvar dnešního seznamování

Foto: Unsplash

Každý, kdo se pohybuje ve světě online seznamování, si jistě už někdy všiml termínu ghosting. Tento fenomén je stále častější a v posledních letech a bohužel se stal neodmyslitelnou součástí moderního způsobu komunikace. Ghosting označuje situaci, kdy se jedna osoba v kontaktu s druhou náhle přestane ozývat, ignoruje zprávy a v podstatě zmizí z života toho druhého bez jakéhokoli vysvětlení. Ačkoli se ghosting často vyskytuje v online randění, rozšířil se i do jiných oblastí mezilidské interakce.

Od virtuálního světa k reálnému životu

Jedním z důvodů, proč se ghosting stává tak běžným jevem, je vzrůstající používání sociálních sítí, seznamovacích aplikací a online komunikace obecně. Díky těmto nástrojům jsme propojení s množstvím lidí, ale zároveň to snižuje schopnost navázat opravdový a hlubší vztah. Při komunikaci přes virtuální média je snadné se vyhýbat nepohodlným situacím a konfrontacím, a tak mnoho lidí volí raději jednodušší cestu, tedy ghosting. A nemusí jít nutně jen o seznamování. Často už ghosting provozují i přátelé, kolegové nebo rodinní příslušníci.

ČTĚTE TAKÉ: Výhra v loterii jako cesta do propasti. Příběhy lidí, které peníze zničily

Dopady na duševní zdraví

Ghosting může mít negativní dopad na duševní zdraví postiženého jedince. Ten, kdo je ignorován a opuštěn, se může cítit zklamaný, osamělý a nevypočitatelnost situace ho může vyvést z rovnováhy. Nedostatek uzavřeného vyjasnění může také vést k nejistotě, která zabraňuje uzavření této kapitoly a přechodu dál.

Příčiny ghostingu

Existuje několik faktorů, které mohou vést k tomuto nešvaru. Někdy je to prostě nedostatek zájmu nebo chemie mezi dvěma lidmi. Další příčinou může být strach z konfrontace a obavu ublížit druhému. Někteří lidé také využívají ghosting jako snadný způsob ukončení vztahu, protože není vyžadováno žádné zdůvodnění.

Jak se vyrovnat s ghostingem

Pro ty, kteří byli obětí ghostingu, není jednoduché se s tímto zklamáním vyrovnat. Je důležité si uvědomit, že to není váš vina a že si zasloužíte respekt a slušné zacházení. Pokuste se uvolnit a nevkládat příliš mnoho emocí do situace, kterou nemůžete ovlivnit. Pokud se cítíte, že potřebujete uzavřenou kapitolu, můžete se pokusit zaslat poslední zprávu s žádostí o vysvětlení, ale nečekejte na odpověď.

Návrat ke zdravým mezilidským vztahům

Je důležité si uvědomit, že slušné a respektující zacházení s druhými je klíčem ke zdravým mezilidským vztahům. Pokud ztratíte zájem o někoho, otevřená a upřímná komunikace je mnohem vhodnější než ignorování. Jasná komunikace napomáhá oběma stranám lépe pochopit situaci a uzavřít danou kapitolu s respektem.

ČTĚTE TAKÉ: Jak vycházet s nepříjemnými lidmi? Chce to hlavně empatii a trpělivost

Ghosting je nešvar dnešního seznamování, který vychází z rostoucího využívání online komunikace a nedostatku ochoty čelit nepříjemným situacím. Má to však negativní dopad na duševní zdraví a může zanechat v člověku pocit zklamání a osamělosti. Proto je důležité kultivovat respekt a slušnost v mezilidských vztazích a vyvarovat se tohoto nevhodného chování.

Nepřehlédněte