LifestylePavla Bartošová24. července 20233 minuty čtení

Průvodce nákupem spacáku. Na co je potřeba myslet

Foto: Unsplash

Při každém outdoorovém dobrodružství, od kempování v přírodě po vícedenní trek, je správný spacák klíčovou součástí vašeho vybavení. Nákup spacího pytle však není jen otázkou výběru toho nejlevnějšího nebo nejdražšího modelu. Existuje několik důležitých faktorů, na které byste měli myslet, abyste si vybrali spacák, který splní vaše potřeby a poskytne vám pohodlný spánek i v nejnáročnějších podmínkách.

Teplotní hodnocení

Jedním z klíčových aspektů při výběru spacáku je jeho teplotní hodnocení. Spacáky jsou klasifikovány do různých teplotních rozsahů, jako jsou letní, třísezónní nebo zimní spacáky. Je důležité zvolit spacák, který odpovídá teplotním podmínkám, ve kterých plánujete přespávat. Pokud se těšíte na zimní expedice, volte spacák s nižším teplotním limitem, aby vás udržel v teple i za nízkých teplot. Naopak pro léto vyberte spacák s vyšším teplotním hodnocením, abyste se v něm nepřehřáli.

ČTĚTE TAKÉ: Nakupujte jídlo tak, aby to nebolelo peněženku

Materiál a izolace

Materiál spacáku má velký vliv na jeho váhu, odolnost a schopnost udržet teplo. Nejběžnějšími materiály jsou nylon a polyester, které jsou lehké a odolné proti vlhkosti. Pro zlepšení izolace mají spacáky různé vrstvy, nejčastěji z umělého vlákna nebo péřového náplně. Péřové spacáky jsou vysoce hodnoceny pro jejich vynikající izolační schopnosti, ale jsou dražší a náchylnější k poškození vlhkostí. Umělé vlákno zase zůstává izolačně účinné i ve vlhkých podmínkách, ale může být těžší.

Délka a tvar

Při výběru spacáku nezapomeňte zkontrolovat jeho délku. Musí být dostatečně dlouhý, aby v něm mohl pohodlně spát i váš nejdelší bod. Někteří lidé preferují spacáky ve tvaru mumie, které jsou úzké a těsně se přilepí k tělu, což pomáhá udržovat teplo. Jiní zase dávají přednost spacákům ve tvaru obdélníku, které nabízejí více prostoru a jsou pohodlnější pro ty, kteří se rádi více pohybují při spánku.

Voděodolnost a dýchavost

Pokud se chystáte na dobrodružství v místech, kde může být vysoká vlhkost, mějte na paměti voděodolnost spacáku. Voděodolný povrch pomůže zabránit pronikání vlhkosti do spacáku a udržet vás suché. Zároveň je však důležité, aby spacák byl dostatečně dýchavý, aby odváděl vlhkost z těla ven. Nic není nepříjemnějšího než probudit se s pocitem vlhkosti a nekomfortním spánkem.

Hmotnost a balení

Pokud plánujete dlouhé túry nebo expedice, bude pro vás důležitá hmotnost spacáku. Lehčí spacáky bývají často dražší, ale mohou znamenat zásadní rozdíl ve váze vašeho batohu. Kromě hmotnosti zkontrolujte také, jak se spacák balí. Některé modely lze snadno sbalit do kompaktního balení, což usnadňuje přenášení a ukládání.

ČTĚTE TAKÉ: Vybrat správný olivový olej není žádná věda. Víme, na co si dát pozor

Máte vlastní zkušenosti s výběrem spacáku? Sdílejte své tipy a rady v diskuzi níže a pomozte tak ostatním čtenářům při jejich rozhodování. Každý názor se počítá, a společně můžeme pomoci vytvořit lepší a příjemnější outdoorové zážitky pro všechny!

Nepřehlédněte