LifestyleTereza Běhalová23. července 20232 minuty čtení

Jóga pro duši: Jak cvičení jógy ovlivňuje naši mysl

Foto: Unsplash

Jóga, dávná praxe, která pochází z Indie, představuje komplexní systém cvičení pro tělo a mysl. Mnoho lidí se k ní obrací pro zlepšení flexibility, síly nebo vytrvalosti. Nicméně v posledních letech se objevuje stále více důkazů o tom, že jóga nabízí mnohem více než jen fyzické benefity. Dokáže harmonizovat tělo a mysl, působit jako silný nástroj pro zvládání stresu a dokonce podporovat duševní pohodu. Tak jak tedy cvičení jógy ovlivňuje naši mysl?

Uklidňuje mysl a redukuje stres

Jóga je široce uznávána pro svou schopnost zklidnit mysl. Asany (pozice) jsou spojeny s pranayamou (řízené dýchání), což pomáhá tělu uvolnit napětí a redukovat stres. Výzkumy ukazují, že pravidelné cvičení jógy může snížit hladiny stresového hormonu kortizolu. Tato redukce vede k nižšímu krevnímu tlaku a tepové frekvenci, což je prospěšné pro celkovou duševní pohodu.

ČTĚTE TAKÉ: Jedno objetí denně nestačí. Terapeutka popsala, kolikrát denně je to ideálně potřeba

Zlepšuje koncentraci a kognitivní funkce

Jóga nám také pomáhá zlepšit koncentraci a kognitivní funkce. Meditativní aspekty jógy, jako je pozorování dechu nebo vizualizace, mohou napomoci zlepšení paměti a pozornosti, ale i další kognitivní schopnosti, jako je rychlé rozhodování, pracovní paměť nebo multitasking.

Podporuje emocionální pohodu

Cvičení jógy může poskytnout účinnou cestu k emoční pohodě. Asany a dýchací cvičení v józe mohou pomoci vyrovnat se s emočními výkyvy a posílit emoční odolnost. Jóga také podporuje uvědomění si vlastních emocí, což je krok k jejich lepší regulaci. Mnohé výzkumy naznačují, že jóga může být účinná při léčení depresivních příznaků a úzkosti.

Posiluje sebevědomí a sebepřijetí

Jóga nám může pomoci zlepšit naše sebepoznání a sebevědomí. Práce na tělesných pozicích a dýchání nám umožňuje zkoumat naše tělo a mysl, což může vést k lepšímu sebepřijetí. Jóga také učí nekritickému přístupu k našemu tělu a našim schopnostem, což může zvýšit naše sebevědomí a sebehodnocení.

Co vám dává cvičení jógy? Podělte se o své zkušenosti v diskuzi!

ČTĚTE TAKÉ: Operace tepny bez řezu skalpelem. Homolka drží světové prvenství v robotické cévní chirurgii

Nepřehlédněte