Pražské zprávyPražskýDEN.cz23. ledna 20181 minuta čtení

Ve Folimance a Riegráčích stojí ode dneška chytré lampy. Umí víc, než jenom svítít

Místostarosta Prahy 2Jan Korseska a Vojtěch Fried ze společnosti Pražské energetika představují chytrou lampu.

MČ Praha 2 má ode dneška ve svém veřejném prostoru první dvě chytré lampy. V parku Folimanka ji prezentovali Jan Korseska, místostarosta Prahy 2, a Vojtěch Fried z Pražské energetiky.

„Ta myšlenka vznikla vloni, když jsme hledali způsoby, jak zvýšit komfort a bezpečnost života v naší městské části. Pro instalaci chytrých lamp jsme vytipovali šest lokalit na našem území,“ vysvětlil místostarosta Jan Korseska.

ČTĚTE TAKÉ: Novoroční ohňostroj v Praze nejspíš opět bude, navzdory rozhodnutí magistrátu

Na spodní části stožáru lampy je umístěn informační panel, který umožňuje několikeré funkční využití. Je na něm umístěno SOS tlačítko s přímým napojením na linku 112 pro přivolání složek Integrovaného záchranného systému v případě nebezpečí nebo stavu nouze. Jakmile je zapnuto, barevný vrchlík lampy, který do té chvíle svítil modře, se rozbliká červeně. Jeho případné zneužití bude tresté.

Nejen světlo

Stejná lampa jako v parku Folimanka se nachází i v Riegrových sadech u dětského hřiště U Draka. Obě jsou opatřeny i senzory monitorujícími stav životního prostředí, například prašnost v ovzduší, venkovní teplotu či hluk. Lampy jsou vybaveny úsporným LED svítidlem a obě poskytují wi-fi připojení do okruhu 50 metrů.

Další chytré lampy se objeví na Karlově náměstí před Novoměstskou radnicí, v Polské a Jugoslávské ulici. Tyto lampy budou sloužit i jako nabíjecí stanice pro elektromobily a elektrokola. Samostatná nabíjecí stanice bude na Ostrčilově náměstí.

Nepřehlédněte