Jak na toIvana Kratochvílová18. července 20232 minuty čtení

Jak přežít vedro v Evropě: Doporučení pro aktivity a opatření v tropickém počasí

Foto: Pixabay

Evropa se nyní potýká s intenzivní vlnou veder, která přináší extrémně vysoké teploty. V některých částech kontinentu teploměry dosahují až neuvěřitelných 40 °C. Česká republika není výjimkou, a tak je důležité vědět, jak se člověk může vypořádat s takovým tropickým počasím.

Chraňte se před slunečním zářením

Během těchto dnů se vyhýbejte přímému slunci v době nejvyššího slunečního svitu, který je obvykle mezi 11:00 a 16:00 hodinou. Pokud je venku nesnesitelné vedro, zůstaňte raději ve stínu a vyhledejte chladnější místa, např. klimatizované prostory.

ČTĚTE TAKÉ: Noční pocení může signalizovat vážné zdravotní problémy

Pijte dostatek tekutin

Dehydratace je jedním z největších rizik během horké vlny. Dodržujte pitný režim a pijte hodně vody, nejlépe ve formě malých doušků průběžně během dne. Vyhněte se konzumaci alkoholu a kofeinu, protože tyto látky mohou způsobit další odvodňování těla.

Zdržujte se v chladných prostorech

Používejte klimatizaci, pokud je k dispozici, nebo si vytvořte příjemné prostředí pomocí větráků či žaluzií na oknech. Můžete také užívat osvěžující sprchy či koupele, a to především ve večerních hodinách.

Přizpůsobte svou fyzickou aktivitu

Během horkých dnů omezte fyzickou aktivitu na minimum. Pokud možno, vyhněte se sportovním aktivitám a těžkému fyzickému výkonu. Pokud však musíte být aktivní, vyberte si časná rána nebo pozdní večery, kdy jsou teploty o něco nižší.

Sledujte své tělo

Dbejte na signály vašeho těla. Pokud se cítíte příliš unaveni, máte závratě, nevolnost či bolesti, okamžitě si najděte chladné místo a odpočívejte. Tyto příznaky mohou být známkou přehřátí a je důležité jednat včas.

ČTĚTE TAKÉ: Jedno objetí denně nestačí. Terapeutka popsala, kolikrát denně je to ideálně potřeba

Nepřehlédněte