MagazínIvana Kratochvílová11. července 20232 minuty čtení

Proč mi lže? Nejčastější důvody skrývání skutečnosti v mezilidských vztazích

Foto: Unsplash

V současném světě plném komunikace a informací bychom očekávali, že pravda bude ceněna a vyhledávána. Přesto však stále nacházíme případy, kdy lidé místo pravdy volí neupřímnost a vyhýbají se konfrontaci s realitou. Proč se tomu tak děje? Prozkoumejte nejčastější důvody, proč se lidé často drží na okraji pravdy a upřednostňují iluzi.

Strach z odmítnutí

Jedním z hlavních faktorů, který brání lidem v říkání pravdy, je obava z negativních důsledků. Mnozí se bojí, že pravda může vést k odmítnutí, konfliktům nebo ztrátě vztahů. Proto je mnohdy snazší skrývat své skutečné myšlenky a pocity za fasádou lží nebo polopravd. Strach z konfrontace je silnou silou, která může vést k udržování nepravdivých tvrzení.

ČTĚTE TAKÉ: Když je čas změnit směr. Odkládání nešťastných vztahů ve prospěch radostnějších zítřků

Potřeba udržovat si pozitivní obraz

Lidé mají přirozenou tendenci prezentovat se ve světle, které je pro ně výhodné. Chtějí být vnímáni jako inteligentní, úspěšní a atraktivní. V některých případech může pravda ohledně jejich nedostatků nebo neúspěchů narušit tento ideální obraz, který si o sobě vytvořili. Proto raději vyprávějí příběhy, které jsou v souladu s jejich vlastním vytvořeným mýtem, než aby se konfrontovali s nepříjemnou pravdou.

Ochrana vlastního ega

Ego je pro mnoho lidí velmi citlivou oblastí. Pravda někdy může poškodit jejich sebeúctu nebo zpochybnit jejich schopnosti. Aby si udrželi svou vnitřní pohodu a sebejistotu, mohou si lidé vybírat, které části pravdy přiznají a které skrývají. Tímto způsobem se chrání před nežádoucím zraněním svého ega.

Obava z důsledků

Někdy může být pravda tak devastující, že se lidé rozhodnou skrývat ji za lží. Například v právních, obchodních nebo osobních situacích může pravda vést k vážným následkům, jako jsou finanční ztráty, právní tresty nebo ztráta pověsti. Tato obava z negativních důsledků může vést k utajování pravdy a podporovat neupřímnost.

Sociální očekávání

Společnost vytváří určitá očekávání ohledně toho, jak by se lidé měli chovat a jak by měli vypadat. Někdy se pravda odchyluje od těchto očekávání a může vyvolat odsudek nebo stigmatizaci. Lidé se mohou rozhodnout lhát, aby se přizpůsobili normám a vyhnuli se sociálnímu vyloučení.

ČTĚTE TAKÉ: Míra IQ ovlivňuje, zda vstoupíte do manželství. U každého pohlaví ale jinak

Závěrem…

I když se pravda zdá být základem dobré komunikace a vztahů, mnoho lidí stále upřednostňuje lži a neupřímnost. Strach z odmítnutí, potřeba udržet si pozitivní obraz, ochrana vlastního ega, obavy z důsledků a sociální očekávání jsou hlavními faktory, které přispívají k tomuto jevu. Porozumění těmto důvodům nám může pomoci lépe porozumět lidské povaze a hledat způsoby, jak podporovat upřímnost a pravdu ve světě plném iluzí.

Nepřehlédněte