Jak na toTereza Běhalová12. července 20233 minuty čtení

Rozmazlené kočičí tlapky: Jak zajistit chlupatému miláčkovi maximální komfort

Foto: Unsplash

Každý zkušený majitel kočky jistě potvrdí, že naši kočičí přátelé jsou, co se pohodlí týče, naprostými gurmány. Jsou to mistři útulných zákoutí a experti na slastný odpočinek. Pokud jste nedávno přivítali ve svém domově novou kočku, nebo pokud prostě jen chcete své kočce vylepšit bytovou situaci, je tento článek určen právě vám. Probereme si několik praktických, ale zároveň kreativních způsobů, jak můžete kočce její prostředí co nejvíce zpříjemnit a obohatit.

Vytvořte bezpečný prostor

Každá kočka potřebuje bezpečné útočiště – místo, kam se může uchýlit, když se cítí vystresovaná nebo úzkostná. Vyhraďte ji místnost, kout nebo jen zastrčenou, útulně vystlanou krabico s dekou a oblíbenými hračkami. Kočky ocení místo, kde mohou nerušeně pozorovat své okolí, proto zvažte umístění tohoto prostoru v blízkosti okna.

ČTĚTE TAKÉ: Praha vybuduje novou záchrannou stanici pro volně žijící živočichy

Uspokojte jejich zvědavost

Kočky jsou přirození průzkumníci, takže váš domov by měl být hřištěm, které vyhovuje jejich zvídavé povaze. Zařaďte vertikální prostory, jako jsou kočičí stromy, police nebo nástěnný kočičí nábytek, aby mohly šplhat a pozorovat okolí. K jejich duševní stimulaci může přispět i řada hraček. Jejich pravidelným střídáním můžete udržovat jejich prostředí neustále zajímavé a lákavé.

Foto: Unsplash

Kam s pelíškem

Kočky jsou proslulé svou zdatností v podřimování, spí klidně až 16 hodin denně. Investujte proto do měkkého, teplého a velikostně vhodného kočičího pelíšku. Některé kočky mohou pro větší pocit bezpečí preferovat uzavřené prostory na spaní. V ideálním případě umístěte pelíšek na klidné místo mimo frekventované zóny v bytě nebo domě.

Udržujte majestátnost při jídle

Jídlo není pro kočky jen nutností. Je to především rituál. Udržujte jejich prostor pro krmení v čistotě a zvažte používání mělkých misek, aby se její kočičí veličenstvo nemuselo příliš namáhat. Některé kočky nemají rády, když se jejich fousky dotýkají stěn velké a hluboké misky. Pokud máte více koček, zajistěte, aby každá z nich měla své vlastní místo na krmení. Předejděte tak teritoriálním sporům.

Popřemýšlejte o vodní fontánce

Dopřejte její výsosti neustále čerstvou vodu. Kočky mají tendenci dávat přednost tekoucí vodě, protože je v jejich povaze pít z přírodních zdrojů. Investice do fontánky pro kočky může vaši kočku přimět k tomu, aby pila více vody, což bude prospěšné pro její zdraví.

ČTĚTE TAKÉ: Pražská žirafí mláďata rostou jako z vody a seznamují se s domovem

Foto: Unsplash

Udržujte záchodek v čistotě

Kočky jsou známé tím, že jsou vybíravé, co se týče čistoty, a zejména pokud jde o jejich záchod. Pravidelně vyhazujte odpad a často měňte stelivo, abyste zabránili nepříjemnému zápachu v bytě. Stelivo by mělo být dostatečně hluboké a záchod velký tak, aby se v něm kočka mohla pohodlně otočit. Mělo by být umístěno na klidném, snadno přístupném místě. Pokud máte více koček, opět platí obecné pravidlo, že je třeba mít pro každou kočku speciální záchod a pak ještě jeden navíc.

Zajistěte kočce mentální stimulaci

Existuje mnoho způsobů, jak kočku duševně zaměstnat. Nabídka hraček v obchodech s kočičími potřebami je dneska velmi rozmanitá. Pravidelné hraní poskytuje kočce nejen pohyb, ale také posiluje pouto mezi vámi a vaším chlupatým přítelem.

Myslete na pravidelné zdravotní prohlídky

V neposlední řadě jsou pro zajištění zdraví a pohodlí vaší kočky nezbytné pravidelné návštěvy veterináře. Pravidelná péče o srst, zejména u dlouhosrstých koček, může také udržet vaši kočku v co nejlepším stavu. V každém případě pamatujte, že každá kočka je jedinečná a to, co funguje u jedné, nemusí fungovat u jiné. Klíčem k úspěchu je pozorovat svou kočku a porozumět jejímu chování a preferencím. Vytvořením teplého, bezpečného a podnětného prostředí můžete zajistit, aby se váš kočičí přítel cítil ve vašem domově co nejpohodlněji a nejspokojeněji.

Zdroj: Autorský text

Nepřehlédněte