RECEPT: Tradiční česká bábovka. Možná ji takhle dělala i vaše babička
Foto: Pixabay
Česká kuchyně je bohatá na tradiční dezerty, které se staly oblíbenými pochoutkami po celém světě. Jedním z nejznámějších je určitě bábovka. Tento křehký a nadýchaný dort je oblíbeným doplňkem k čaji či kávě, a také výtečným dezertem, který si můžete pochutnat kdykoli během dne. Přinášíme vám klasický recept na tradiční českou bábovku, který vás ohromí svou jednoduchostí a vynikajícím výsledkem.
Suroviny
- 250 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 200 g másla (nebo rostlinného tuku)
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- citronová kůra
- máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
Postup
- Nejprve si připravte formu na bábovku. Vymažte ji máslem a vysypte moukou, aby se dort snadno vyndával po upečení. Předehřejte troubu na 180°C.
- V míse smíchejte máslo (nebo rostlinný tuk) s cukrem a vanilkovým cukrem. Promíchejte, dokud nedosáhnete krémové konzistence.
- Postupně přidávejte vejce a důkladně je vmíchejte do směsi. Pokračujte, dokud nedosáhnete hladkého těsta.
- Do směsi přisypte hladkou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Můžete také přidat jemně nastrouhanou citronovou kůru pro výraznější chuť. Všechny ingredience důkladně promíchejte, dokud nedostanete hladké těsto bez hrudek.
- Připravené těsto nalijte do připravené formy na bábovku a vyrovnávejte povrch.
- Formu s těstem vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 45-50 minut, nebo dokud není dort zlatavě hnědý a pečený. Můžete prověřit jejich hotovost pomocí špejle, kterou zasunete do středu dortu – pokud špejle vyjde čistá, je bábovka hotová.
- Po upečení nechte bábovku vychladnout ve formě po dobu asi 10 minut. Poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
- Tradiční českou bábovku můžete podávat s posypem moučkovým cukrem nebo s polevou z čokolády. Záleží na vaší fantazii a chuti.
Smrt jako služba. Eutanázie v zámoří stále běžnější. V Česku musíme otevřít debatu