ReceptyTereza Běhalová4. července 20232 minuty čtení

RECEPT: Oslnivý hráškový krém plný svěžesti a lahodné chuti

Foto: Unsplash

Hráškový krém je neodolatelná pochoutka, která vám přinese osvěžení i chuťovou explozi v ústech. Jeho jemná konzistence a svěží zelená barva lákají k ochutnání. Hrášek je bohatý na vitamíny, vlákninu a antioxidanty, čímž posiluje zdraví. Tento krém lze podávat teplý nebo studený a je ideální jako předkrm nebo lehká večeře. Obohaťte svůj letní jídelníček tímto lahodným hráškovým krémem a dopřejte si chuťový zážitek plný zdraví.

Suroviny

  • 500 g zeleného hrášku (mraženého nebo čerstvého)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 středně velké brambory
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ůl a pepř podle chuti
  • čerstvá nasekaná petrželka nebo křupavé topinky na ozdobu

Postup

  • Připravte si všechny ingredience. Pokud používáte mražený hrášek, nechte ho rozmrazit předem.
  • Na sporáku v hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a osmahněte je, dokud nezežloutnou a nezačnou vonět.
  • Přidejte hrášek a brambory do hrnce a promíchejte je s cibulí a česnekem. Restujte po dobu přibližně 5 minut, aby se všechny přísady spojily a zjemnily.
  • Nalijte zeleninový vývar do hrnce a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte na mírném ohni asi 15-20 minut, nebo dokud se brambory a hrášek nerozměknou.
  • Jakmile jsou brambory a hrášek měkké, vypněte sporák a nechte směs trochu vychladnout. Poté použijte mixér, abyste všechno rozmixovali na hladký krém.
  • Vraťte směs zpět do hrnce a znovu ji zahřejte na mírném ohni. Přidejte smetanu ke šlehání a míchejte, dokud krém nezačne lehce houstnout. Přidejte sůl a pepř podle chuti.
  • Jakmile dosáhnete požadované konzistence, můžete hráškový krém servírovat. Rozlijte ho do talířů a ozdobte petrželkou nebo přidejte křupavé topinky na okraj talíře.
  • Hráškový krém můžete servírovat teplý nebo studený podle vašich preferencí. Doporučujeme ho podávat jako předkrm nebo lehkou večeři, která dodá vašemu jídelníčku chuťovou rozmanitost.
Čtěte také…
Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují

Nepřehlédněte

Kostka másla zadarmo. Řetězec bude v pátek uplácet zákazníky, Češi vezmou obchody útokem • Ceny másla v posledních měsících vyletěly do astronomických výšin. To představuje problém zejména v předvánočním čase, kdy každý peče cukroví. Teď ale svitla naděje na levnější máslo.

Dopravní peklo v české metropoli: Kde číhá největší nebezpečí • Řidiči to nemají v hlavním městě jednoduché. Stres, nervozita a nekonečné popojíždění v kolonách se podepisují na jejich psychice. Stále více řidičů při tom přiznává, že se některým místům v Praze záměrně vyhýbají.

Nikdy neříkejte tuto větu naštvanému člověku. Můžete ho vytočit ještě víc. Funguje účinnější taktika • Stále více Čechů a Češek se potýká s vyhrocenými situacemi v práci i doma. Není divu – doba je složitá a nervy mnohdy pracují na plné obrátky. Psychologové přitom varují, že nezvládnutý hněv může mít dalekosáhlé následky.

Časem zapomenutá legendární herečka má v Praze pomník. Až půjdete kolem, připomeňte si její osud. Dnes je den jejího narození • Doba se mění závratnou rychlostí. Co bylo včera slavné, je dnes zapomenuto. A právě teď nastal čas oprášit jeden fascinující příběh z českých divadelních prken. Budete překvapeni, jak originální pocty se jedné herečce dostalo od fanoušků, když končila kariéru.

Tohle má ochránit Čechy před dalším masakrem. Policie odhalila detaily • Česká policie prochází zásadní proměnou. Do roku 2027 do ní stát investuje více než tři miliardy korun. Jde o největší modernizaci za poslední dekádu.

Třídíte vánoční odpad špatně? Nejste sami. Tyhle chyby dělá většina z nás. Kam s kelímkem od svařáku, celofánem nebo balicím papírem • Stává se vám, že před barevnými kontejnery častěji rozmýšlíte, kam který odpad patří? Tuhle situaci v poslední době zažívá čím dál víc z nás. Způsobů balení a typů obalů totiž rychle přibývá a s nimi i otázek, jak správně třídit.

Vánoční tuková pohroma v Praze: Zachraňte potrubí, oleje a tuky vytřídíte snadno • Vánoční svátky nejsou jen časem klidu a pohody, ale také obdobím, kdy výrazně narůstá množství spotřebovaných jedlých olejů a tuků, ať už v domácnostech nebo gastro zařízeních. Ty pak často končí na nesprávném místě – v kanalizačním potrubí. Pražské vodovody a kanalizace proto opakovaně upozorňují na nutnost správné likvidace tohoto druhu odpadu. Jejím nedodržováním hrozí ucpávání trubek a kanalizací, což představuje pro kanalizační systém a čistírny odpadních vod značnou zátěž.

Bramborový salát rozděluje Čechy. Spor o správný recept nemá vítěze, ale jednu věc profíci rozhodně doporučují • V českých domácnostech se v předvánočním čase opět rozhořívají vášnivé debaty. Některé z nich se táhnou celé generace a nemají jednoznačného vítěze. Když přijde řeč na bramborový salát, dokáže to pořádně rozvířit emoce.

Češi šílí. Oblíbený vánoční artikl byl vyprodaný už v listopadu. Víme, do kdy máte ještě čas na nákupy • Předvánoční nákupní horečka zasáhla českou kotlinu v plné síle. Mnoho lidí letos vyrazilo do obchodů výrazně dříve než v předchozích letech. Zdá se, že tradiční české odkládání vánočních nákupů na poslední chvíli pomalu ustupuje novému trendu.

Narodil se přesně před 123 lety. Tenhle herec změnil tvář českého filmu • České diváky stále baví kouzlo prvorepublikových filmů. Jejich půvab, elegance a především brilantní herecké výkony přitahují i dnešní publikum zvyklé na moderní filmovou tvorbu.