ReceptyTereza Běhalová2. července 20232 minuty čtení

RECEPT: Pórkový krém. Výborná polévka plná chuti a zdraví

Foto: Unsplash

Pórek je zelenina s jemnou chutí a vysokým obsahem vlákniny, která je oblíbená pro svou všestrannost v kuchyni. Jedním z nejlahodnějších způsobů, jak využít bohatství tohoto zeleninového pokladu, je připravit si pórkový krém. Tato krémová polévka je plná chuti a zdraví prospěšných látek a stane se vynikajícím jídlem pro každou příležitost. Následující recept vám ukáže, jak snadno připravit tento lahodný pokrm doma.

Suroviny

  • 2 středně velké póry
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 brambory
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálek mléka
  • 2 lžíce másla
  • sůl a pepř podle chuti
  • křupavý toust nebo smetana na ozdobu (volitelné)

Postup

  1. Připravte si všechny ingredience. Omyjte póry a zbavte je zevnitř písku a nečistot. Nakrájejte je na tenká kolečka. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo na středním ohni. Přidejte cibuli a česnek a smažte je dozlatova, asi 5 minut.
  3. Přidejte nakrájené póry a brambory do hrnce a vařte ještě dalších 5 minut, nebo dokud se zelenina začne lehce měknout.
  4. Přilijte zeleninový vývar do hrnce a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte 15-20 minut, nebo až se pórek a brambory zcela uvaří a změknou.
  5. Poté použijte mixér nebo tyčový mixér na rozmixování polévky do hladké konzistence. Přidejte mléko a důkladně promíchejte.
  6. Přidávejte sůl a pepř podle chuti a vařte ještě 2-3 minuty, aby se všechny chutě propojily.
  7. Hotový pórkový krém podávejte teplý. Můžete ho ozdobit křupavými tousty nebo lžící smetany pro extra chuťový zážitek.

NÁŠ TIP: Nebojte se experimentovat a přidat do krému další bylinky a koření podle svého gusta. Užijte si tuhle chutnou a zdravou polévku!

ČTĚTE TAKÉ: Bruschetta Pomodoro: Přípitek na italskou jednoduchost

Nepřehlédněte