Pražské zprávyPražskýDEN.cz29. dubna 20232 minuty čtení

Spisovatelka Klevisová napíše další postavu podle herečky Terezy Kostkové

Aktuálně nejprodávanější tuzemská autorka detektivek Michaela Klevisová pokřtila svoji novou knihu Vraní oko z řady s Josefem Bergmanem. Zdá se ovšem, že tomuto ostřílenému vyšetřovateli na nějakou dobu vystaví stopku. Vzniknout by totiž měla nová série s ženskou hrdinkou.

Kmotrami nové knihy Michaely byly dvě sympatické ženy – herečka Jana Stryková, která propůjčila svůj hlas audioknize, a herečka a moderátorka Tereza Kostková, která nedávno uvítala Michaelu ve svých Blízkých setkáních na ČRO Dvojka.

ČTĚTE TAKÉ: Nová výstava představuje významná ocenění Antonína Dvořáka

A právě Tereza Kostková inspirovala Michaelu pro její zamýšlenou postavu vyšetřovatelky. Michaela se doslova vyjádřila, že novou postavu chce psát podle Terezy a pro Terezu. Vyšetřovatelka by tedy měla mít stejnou povahu a charisma, jako sama herečka.

To Terezu Kostkovou velmi potěšilo a přišla s prosbou: „A nemohla by se jmenovat Tereza? Na Kostkové netrvám…“

Jak se vzápětí vyjádřila spisovatelka, hledání jmen pro postavy je pro ni vždy oříšek, a tak se ihned rozhodla, že v tomto případě je problém vyřešen, jméno se jí líbí a že tedy stvoří vyšetřovatelku Terezu.

V budoucnu se tak čtenáři Michaely Klevisové a obdivovatelé Terezy Kostkové mohou těšit na unikátní literární postavu vytvořenou podle známé osobnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Češi vezou na EXPO mimořádné dílo Laterny magiky. Chce varovat i uchvátit pokročilými efekty

O autorce

Michaela Klevisová se narodila v roce 1976 v Praze. Vystudovala žurnalistiku na Univerzitě Karlově a od roku 1997 v tomto oboru pracuje. Jejím největším koníčkem je cestování. Nejraději navštěvuje severské země. Již v dětství propadla světu koňských dostihů, o něž se intenzivně zajímá dodnes.

Za svou prvotinu, román s detektivní zápletkou Kroky vraha, obdržela od české sekce Asociace autorů detektivní literatury (AIEP) Cenu Jiřího Marka za nejlepší detektivní knihu roku. Stejný úspěch zopakovala i s románem Dům na samotě (2011). Obě knihy jsou součástí oblíbené krimi série s vyšetřovatelem Josefem Bergmanem. Odbočkou z detektivního žánru je román o zločinu z Pošumaví Prokletý kraj (2021). Klevisová je také autorkou tří povídkových sbírek o lidech a jejich kočkách.

Nepřehlédněte