LifestyleIvana Kratochvílová15. prosince 20222 minuty čtení

Vybíráme dárek pro babičku a dědečka. Tipy na věci, které udělají radost

Foto: Unsplash

Dárek pro vaše prarodiče k Vánocům by měl být jedinečný a od srdce. Zároveň ale musí být i trochu praktický, protože starší lidé si právě na takové dárky potrpí nejvíc. Nevím, jak vaši prarodiče, ale ti mí nejsou úplně příznivci dekorativních drobností. Co tedy vybrat? Teplé papuče, deky nebo elektroniku, která jim usnadní každodenní život? Podívejte se na několik tipů, co nadělit prarodičům pod stromeček.

Výběr vánočních dárků pro babičku a dědečka je jedním z velkých problémů, který řeší rok co rok většina z nás. Co koupit někomu, kdo tvrdí, že už všechno má a nic jiného nepotřebuje?

ČTĚTE TAKÉ: S dárky pro děti to nepřehánějte. Můžete jim zkazit celý život, varuje psycholog

Většina seniorů ráda vzpomíná. Dobrou volbou proto může být dárkové fotoalbum nebo fotokniha s fotkami členů vaší rodiny. Tímto dárkem rozhodně nikdy nic nezkazíte. O něco náročnější je ale výroba. Nestačí jen přijít do obchodu a koupit. Fotoknihu musíte připravit, tzn. vybrat vhodné fotografie, naskládat je ve specializovaném softwaru v počítači (nebo pomocí aplikace telefonu) a následně odeslat k tisku.

Většinu babiček a dědečků jistě potěší i kniha nebo audiokniha s oblíbeným příběhem nebo autorem. Jen pozor, aby se nejednalo o literaturu, která vyšla již před desítkami let. Přestože jsou babičky většinou zdatné kuchařky a nerady už v kuchyni experimentují, možná ocení nějakou současnou kuchařskou knihu s moderními recepty od známých šéfkuchařů

Sázkou na jistotu je většinou i dárkový koš s oblíbenými pochoutkami, nápoji a sladkostmi, případně hezký diář na příští rok. Také koupelnové doplňky a vonné svíčky jsou něčím, co by vaše prarodiče mohlo potěšit. Pokud se vaše babička a dědeček rádi udržují a pečují o sebe, můžete jim darovat poukaz na masáž, pedikúru nebo na kadeřnické služby. Zvlášť teď, když ceny výrobků a služeb všude astronomicky rostou, jim tím nejspíš uděláte radost.

Důležité je věnovat pozornost potřebám a zájmům vašich prarodičů. Chce to je dobře znát a komunikovat s nimi často po celý rok, abyste před Vánocemi nebyli postaveni bezradní před obvyklé dilema, co tentokrát vybrat.

ČTĚTE TAKÉ: Rozsvícení vánočního stromu uvidí Pražané pouze na videu

Zkuste se také vžít do jejich situace a představit si sami sebe v jejich věku. Který dárek od vašich vnoučat by vám udělal největší radost? Nejsou to nakonec místo obvyklých dárků jen společně strávené chvíle? Co třeba poukaz na společný výlet nebo na návštěvu divadla, kina nebo koncertu?

Každý senior je jiný, ale věřím, že většina z nich bude šťastná za jakýkoliv dárek, který po stromečkem najdou.

Zdroj: Autorský text

Nepřehlédněte