Pražské zprávyKristián Vích8. června 20222 minuty čtení

Největší a brzy i nejmodernější projekční kupole bude v Praze

Foto: Unsplash

Pražští radní schválili nákup nového projekčního systému pro pražské planetárium ve Stromovce za 250 miliónů korun. Stávající technologie je totiž na hranici životnosti. Kvalita obrazu navíc trpí i kvůli desítky let staré projekční ploše.

Dosluhující projekční systém v příštím roce nahradí nová LED-Dome technologie, která vytvoří samostatnou kopuli pokrytou desítkami milionů LED diod. Vznikne tak největší planetárium s touto pokročilou technologií na světě.

ČTĚTE TAKÉ: Něco si přejte, budou padat hvězdy. Co musíte udělat, pokud je chcete vidět?

„Přechodem na moderní LED-Dome technologii se zařadíme mezi světové špičky, jako je Dubaj nebo Osaka, kde se ale v porovnání s Prahou nachází kupole o jednotky metrů menší. Je to dobrá investice do vzdělání malých i velkých Pražanů,“ uvedl náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu Pavel Vyhnánek.

Planetárium Praha je největším v republice a jeho projekční kupole o průměru 23,5 metru se zároveň řadí mezi největší na světě. Instituci ročně navštíví asi 200 tisíc návštěvníků. Více jak polovinu tvoří děti a mládež, zbytek jsou diváci odpoledních, večerních a víkendových pořadů.

Stávající technologie SkySkan z roku 2009 měla životnost 10 tisíc hodin. Této hranice bylo dosaženo v roce 2019, kdy došlo k závažné poruše optických členů projektorů. Oprava stála 65 milionů a problémem byla i nedostupnost náhradních dílů.

ČTĚTE TAKÉ
Pražské planetárium slaví šedesátiny a pomýšlí na rozšíření

Nová technologie je sice finančně nákladnější, ale měla by vydržet zhruba 25 let. Navíc nabídne výrazně kontrastnější obraz a umožní i rekuperaci odpadního tepla. Pražské planetárium navíc stále promítá na původní kopuli z roku 1958, která není dokonale kulová, což může zapříčinit deformaci promítaného obrazu. Při její stavbě se nepočítalo s projekcí filmů, protože se promítala pouze hvězdná obloha. I tento problém se díky chystané rekonstrukci vyřeší.

ČTĚTE TAKÉ: Navážeme kontakt s Marťany? Lidé v 19. století věřili, že jednou se to podaří

Zahájení prací je plánováno na konec letošního roku. Znovu se planetárium otevře v polovině roku 2023. „Této doby využijeme k tvorbě nových programů, aby faktu, že Praha bude mít nejlepší projekční systém na světě, odpovídala i naše programová nabídka,“ sdělil ředitel Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy Jakub Rozehnal.

Zdroj: Tisková zpráva Magistrátu hl. m. Prahy

Nepřehlédněte