MagazínTereza Běhalová23. ledna 20222 minuty čtení

Spěte jako miminka. Stačí sníst ty správné potraviny

Foto: Pixabay

Máte postel s kvalitní matrací, dodržujete pravidelný spánkový režim, spíte v zatemněné a tiché místnosti, sportujete, ale přesto se vám nedostává zdravého a ničím nerušeného spánku? Příčinou může být nesprávný jídelníček. V tomto článku si představíme potraviny, které vám klidnou noc spolehlivě zajistí.

Není žádným překvapením, že ke spokojenému spánku přispívá především zdravá a vyvážená strava. Některé zdravé potraviny však obsahují i látky, které prokazatelně napomáhají zvyšovat koncentraci spánkového hormonu melatoninu v krvi. Jejich konzumace několik hodin před ulehnutím do postele by vám tak měla pomoci rychleji usnout a zároveň zlepšit kvalitu spánku.

ČTĚTE TAKÉ: Zabiják jménem sůl. Lidé překračují doporučenou dávku a často o tom ani neví

Mezi potraviny bohaté na přírodní melatonin se řadí především višně a třešně. Dále to jsou například jahody, hroznové víno nebo rajčata. S těmi ale buďte opatrní v případě, že vás po nich pálí žáha. Příliš příjemně by se vám pak neusínalo.

Výše zmíněné potraviny jsou dostupné zejména v sezóně na začátku léta. Co ale jíst teď v zimě, aby se vám příjemně usínalo? Vysokým podílem přírodního melatoninu se vyznačují zejména ovesné vločky a pistácie.

Další vhodnou zbraní do postele nejen v zimním období jsou banány. Vysoký obsah draslíku a hořčíku dokáže tělo zklidnit a zajistit kvalitnější spánek. Některé výzkumy také naznačují, že blahodárně na spánek může působit kiwi.

S pivem opatrně

Pivaře jistě potěší, že tento chmelový nápoj má pozitivní vliv i na spánek. Chmel je v rozumné míře považován za sedativum. Mějte ale na paměti, že nadměrná konzumace alkoholického piva před spaním může kvalitu spánku naopak výrazně snížit. Ideálně si tedy dejte jen pár doušků.

ČTĚTE TAKÉ: Veterinární kontrola v tržnici Sapa odhalila desítky kilogramů závadných potravin

Příjemné usínání se dostaví také po požití bylinkových čajů. Nejúčinnější jsou v tomto ohledu meduňka lékařská, kozlík lékařský, třezalka tečkovaná a levandule lékařská.

ČTĚTE TAKÉ
Rychlé usnutí do dvou minut. Zkuste metodu amerických vojáků

Kterým potravinám se před spaním vyhnout?

Samozřejmostí je vyloučit konzumaci těžkých jídel, která stimulují produkci žaludečních šťáv.  Kromě toho je třeba se vyvarovat velkého množství cukru, kofeinu a kořeněných jídel. Ty zvyšují tělesnou teplotu, která by se měla během spánku naopak snižovat.

Zdroj: https://www.eatingwell.com/article/32617/9-foods-to-help-you-sleep/

Nepřehlédněte