MagazínTereza Běhalová4. ledna 20222 minuty čtení

Svátek slaví Diana. Co přesně toto jméno znamená a kolik jich v Česku máme?

Foto: Unsplash

Čtvrtý lednový den patří v České republice všem ženám, které od svých rodičů dostaly jméno Diana. Odkud se ale vlastně vzalo? A proč není ani zdaleka tak populární, jak by se mohlo díky slavným nositelkám na první pohled zdát?

Jméno Diana vychází z latinského slova „divus“, znamenajícího „božský, jasný, nebeský, zbožněný“. Diany proto můžeme považovat za jasné, zářivé a oslnivé božské víly. Staří Římané uctívali Dianu, obdobu řecké Artemidy, jako bohyni porodu, světla, přírody, měsíce, lesů a lovu, a také jako ochránkyni všech žen.

ČTĚTE TAKÉ: Barokní klenot v srdci Prahy prošel rekonstrukcí a otevírá se návštěvníkům

Snad nejslavnější nositelkou tohoto jména byla tragicky zesnulá princezna z Walesu, první manželka následníka britského trůnu prince Charlese. Mohlo by se zdát, že tato inspirativní osobnost motivuje nastávající rodiče, aby svou holčičku pojmenovali stejně. Jenomže nic takového se nestalo.

Populární jméno to zrovna není

Popularita jména Diana ve Velké Británii byla největší ve 40. letech minulého století, kdy se z hlediska nově narozených dětí umístila na 51. příčce. Pak ale setrvale klesala a v roce 2005 se propadla až na 625. místo. V posledních 15 letech naopak obliba postupně zase roste, ale jen velmi pozvolna.

Na území současné České republiky byste ve 40. letech 20. století napočítali všechny Diany na prstech jedné ruky. V roce 2016 už u nás žilo přesně 4514 nositelek tohoto jména a jejich věkový průměr byl 22 let. V současnosti bohužel Ministerstvo vnitra aktuální údaje nezveřejňuje, a tak jsme odkázáni pouze na novější údaje Českého statistického úřadu. Z nich vyplývá, že v roce 2019 v žebříčku popularity jmen u nově narozených dívek obsadila Diana 58.–61. místo společně s Agátou, Leou a Johanou.

Naše úspěšná topmodelka Diana Kobzanová, americká zpěvačka Diana Ross, kanadská jazzová pianistka a zpěvačka Diana Krall i americký zpěvák Paul Anka se svým hitem „Diana“ z konce 50. let se tak mohou snažit sebevíc, ale jméno Diana nejspíš i v budoucnu zůstane vyhrazeno jen pro pár tisíc vyvolených „božských“ dívek a dam.

ČTĚTE TAKÉ: Panna, nebo orel? Odkud se vzalo sousloví, které dnes nedává smysl

A co vy? Znáte nějakou Dianu, Diu, Dianku nebo Diječku? Líbí se vám toto jméno? A pojmenovali byste tak vlastní dceru? Napište nám svůj komentář!

Zdroj: https://www.ukbabynames.com/girls/diana, https://cs.wikipedia.org/wiki/Diana_(mytologie), https://www.kdejsme.cz/jmeno/Diana/hustota/, https://cs.wikipedia.org/wiki/Diana_(jméno), Český statistický úřad

Nepřehlédněte