MagazínIvana Kratochvílová4. ledna 20222 minuty čtení

Rychlá a vydatná polévka z červené řepy. Blahodárný zimní elixír prospěje organismu i peněžence

Foto: Unsplash

V posledních dnech sice v Česku panuje nezvykle teplé počasí, ale to se už velmi brzy změní. Meteorologové předpovídají nástup studené fronty. A to znamená, že dny budou opět nevlídné a sychravé. Naštěstí se můžeme zahřát vydatným krémem z červené řepy a dodat tak tělu pořádnou dávku zdravých látek.

Na červené řepě si pochutnávali už staří Babyloňané. A nejspíš dobře věděli proč. Tato důvěrně známá kořenová zelenina je totiž často zařazována mezi superpotraviny.

ČTĚTE TAKÉ: Proč je nejíte častěji? Vlašské ořechy mají právem nálepku božské potraviny

Červený pigment betain brání rozvoji kornatění tepen a podporuje činnost jater. Močopudné účinky červené řepy navíc usnadňují odvádění soli z těla. To ovšem samozřejmě není všechno.

Červená řepa je mnohými považována za superpotravinu. Foto: Unsplash

Červená řepa mimo jiné také podporuje správnou činnost žaludku a tvorbu žluči, růst buněk a opravu jejich jader, tvorbu červených krvinek, činnost střev a nervové soustavy. A v neposlední řadě posiluje imunitu a tlumí záněty a nejrůznější alergie.

Největší množství zdraví prospěšných látek z řepy pochopitelně dostaneme v syrovém stavu. Co ale pro tentokrát zkusit z řepy vyčarovat lahodný krém na zahřátí? Jeho příprava není vůbec složitá. A poděkuje vám i peněženka, protože surovin nebudeme potřebovat mnoho.

Jak připravit krém z červené řepy

Připravte si asi tři čtvrtě kila červené řepy, dvě větší brambory, mrkev, cibuli, 1 litr zeleninového vývaru nebo vody, ocet, olej, sůl, pepř a zakysanou smetanu.

ČTĚTE TAKÉ: Začíná „Suchej únor“. Měsíc bez alkoholu vyzkouší tisíce Čechů. Zapojíte se i vy?

Na oleji si nejprve orestujeme najemno nakrájenou cibulku a kostičky z brambor, mrkve a řepy. Po deseti minutách přidáme vývar nebo vodu a necháme na mírném plameni lehce probublávat asi 20 až 30 minut. Poté vše rozmixujeme tyčovým mixérem, dochutíme solí, pepřem a vinným octem. A můžeme rozlévat!

Na samý závěr dozdobíme zakysanou smetanou. Pokud teď seženete v obchodě čerstvý kopr, bude mu to na talíři rovněž velmi slušet. Použít ale můžete i jiné čerstvé bylinky, případně i sezamová semínka nebo na kostky nakrájený polotvrdý sýr. Fantazii se v tomto případě rozhodně meze nekladou.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Řepa_červená

Nepřehlédněte