MagazínTereza Běhalová20. prosince 20213 minuty čtení

Každoroční lež o dokonalých Vánocích. Nestresujte se zbytečně

Foto: Unsplash

Vánoce jsou obecně považovány za svátky radosti, klidu a pohody. Pro mnoho lidí je však toto období paradoxně časem stresu, úzkosti, zklamání i osamělosti.

Z filmů, reklam i ze sociálních sítí se na nás už od začátku prosince valí obrazy dokonale nazdobených vánočních stromečků, krásných adventních věnců, perfektního cukroví, drahých luxusních dárků a spokojených rodin.

ČTĚTE TAKÉ: Jak vybrat stromeček a dobře se o něj starat, aby do Vánoc neopadal

Tato každoroční falešná přehlídka konzumního exibicionismu může v mnohých lidech vyvolat dojem méněcennosti. Pro spoustu dalších je pak honba za dosažením vánočních svátků jako z katalogu nesmírně vysilující a devastující.

Dvě výhody Vánoc

Vánoce představují obrovskou zátěž na psychiku každého jedince. A pokud někdo tvrdí, že ne, pak si lže do kapsy. Oproti jiným stresujícím životním situacím mají ale tyto svátky dvě výhody. Konají se pravidelně každý rok, takže se na ně můžeme alespoň trochu předem připravit. Druhou výhodou je, že je můžeme částečně nebo i zcela úplně ignorovat.

Stres z dárků

Stihnu včas nakoupit všechny dárky? Bude jich dost? Trefím se do vkusu a udělám svým blízkým radost? A budu na to všechno vůbec mít peníze?

Mysleme na to, že množství ani hodnota vánočních dárků vůbec nic neříká o tom, jaký vztah máme k obdarovanému. Když se svých blízkých zeptáte, který loňský dárek jim od vás udělal největší radost, pravděpodobně si vzpomenou jen na jeden, možná dva. A to ještě budou muset hodně vzpomínat.

ČTĚTE TAKÉ: Smutný život pohádkové Marušky. Milena Dvorská se utrápila k smrti dva dny před Vánocemi

Není to proto, že by je dárky od vás nepotěšily, ale protože mozek přirozeně maže nepotřebné informace. Proč tedy plýtvat energií na něco, co z dlouhodobého hlediska stejně nemá význam?

Foto: Unsplash

Zhoubná vánoční dokonalost

Vánoční stromeček v barvě letošních Vánoc, 36 druhů cukroví, výzdoba i v koupelně a vyleštěná okna, aby přes ně bylo vidět, jak letos opět na Štědrý den nenapadne žádný sníh.

Vánoční gruntování je oblíbenou kratochvílí všech perfekcionistů a snílků, kteří viděli více než jednu americkou rodinnou vánoční komedii. I tady ale platí, že snaha o dokonalost může vést k enormnímu vysílení a výsledek nakonec stejně přinese tak akorát frustraci.

ČTĚTE TAKÉ
Příprava a skladování bramborového salátu. Vyhněte se nejčastějším chybám

Sen o perfektní rodině

Pohoda, láska, vzájemná blízkost, porozumění. Tohle všechno o Vánocích máme zažívat. Každý ale ví, že ideálních rodin je jako šafránu. V podstatě takové rodiny ani nejsou normální. Skoro vždycky se objeví třecí plochy, menší i větší hádky, výčitky, nedorozumění, zlobivé děti, převrhnutá sklenice s vínem nebo do němoty opilý člen rodiny.

Stejně jako po celý rok, i o Vánocích musíme mít od svých blízkých realistická očekávání. Nepředpokládejte, že když jsou svátky, budou se všichni chovat lépe.

Užijte si letošní Vánoce podle sebe, samozřejmě s ohledem na vaše blízké. Nestresujte se ale zbytečnostmi a uvědomte si, že dokonalost zkrátka a jednoduše neexistuje.

Zdroj: Autorský text

Nepřehlédněte