Pražské zprávyKristián Vích25. října 20212 minuty čtení

Smrtící koktejl. Pohroma čeká desítky tisíc domácností, myslí si Miroslav Kalousek

Foto: Ministerstvo financí ČR / Pixabay

Situace na trhu s energiemi je mimořádně znepokojivá. Spotřebitelé si za elektřinu a plyn připlatí v následujících měsících stovky až tisíce korun. A to už je citelný zásah do rodinného rozpočtu.

Dokonce už i bývalý ministr financí a někdejší poslanec Miroslav Kalousek přiznává, že neví, jak by se situace dala řešit.

ČTĚTE TAKÉ: Praha 2 schválila rozpočet na rok 2021. Část výdajů pokryjí úspory

„Rostoucí úroky z hypoték mohou spolu s cenami energií vytvořit smrtící koktejl pro desetitisíce mladých domácností. Bez mučení přiznávám, že nevím, jak by do toho mohla a měla zasáhnout vláda,“ napsal Kalousek v pondělí večer na svůj Twitter.

A zároveň dodává: „Opatření, které by současně nediskriminovalo jiné skupiny obyvatel, neexistuje.“

Složitá situace na trhu s energiemi v kombinaci s rostoucími úrokovoými sazbami může podle mnohých analytiků způsobit nebezpečně výbušnou bombu. Její exploze by se bezprostředně dotknula každého z nás.

Na příspěvek Miroslava Kalouska, o němž se spekuluje jako o možném kandidátovi na příštího prezidenta, reagovali i jeho sledující. Například uživatel Daniel napsal: „Že by vláda prostě jednou konečně přiznala, ze tu není od řešení všech problémů všech lidí a řekla lidem, ze se mají postarat sami o sebe? Ale to lidi nechtějí slyšet, ze ano.“

ČTĚTE TAKÉ: Letiště Praha hlásí za srpen nárůst počtu cestujících

Andrej Babiš

ČTĚTE TAKÉ
Kdo bude příštím prezidentem? Šanci má Babiš, Kalousek i Němcová. Nejsou ale jediní

Anonymní uživatel pod přezdívkou Blázen v okovech pod Kalouskovým příspěvkem píše: „Aktuálně máme velmi stabilní bankovní systém, který v konečné fázi oddělí zrno od plev. Bohužel. Někoho to proste semele.“

Uživatel Petr souhlasí s Miroslavem Kalousek a píše, že se zabýval stejnou úvahou: „Přesně o tom jsem dnes přemýšlel. Myslím ale, že z toho bezbolestná cesta nevede.“

V optimistický vývoj věří uživatel David: „Jenom se z toho prosím nepodělejte dřív, než se ekonomika začne přizpůsobovat. Sama ukáže, co je třeba řešit na vládní úrovni. Smrtící koktejl tu celou dobu míchala paní ministryně Rozdejná a pan AB, co potřebuje slabou měnu na umořování dluhů Agrofrku,“ napsal v narážce na končící ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou a premiéra Andreje Babiše.

Nepřehlédněte