Pražské zprávyKristián Vích25. října 20212 minuty čtení

Bydlení jako luxus. Odborníci vydali několik rad pro budoucí vládu

Foto: Unsplash

Ceny bydlení v Česku rostou doslova každý den. Mnozí lidé si již nemohou dovolit pořídit vlastní byt na hypotéku a jsou odkázáni na nájemní bydlení. I to jim ale z rozpočtu ukousne nemalou část příjmů. Boj s bytovou krizí se má stát jedním z hlavních témat budoucí vlády.

Několik receptů pro budoucí ministry, jak vývoj zvrátit ve prospěch občanů, nyní vydalo Sdružení pro architekturu a rozvoj (SAR). Tato nezávislá iniciativa sdružuje odborníky z oborů architektury, stavebnictví, ekonomiky a práva. A toto jsou některé teze.

ČTĚTE TAKÉ: Ceny nájmů prudce rostou, Praha patří mezi 20 nejdražších měst Evropy

Sdružení například říká, že nově připravený stavební zákon je nezbytný, měl by se však upravit, ale jeho účinnost neodkládat déle než o půl roku. Klíčová je prý i digitalizace, která musí jít ruku v ruce s novým zákonem.

„Nově schválený stavební zákon obsahuje mnoho pozitivních opatření pro urychlení a zjednodušení povolování. Nyní po volbách jej není potřeba zcela měnit, ale jen upravit v některých sporných částech, zejména v oblasti územního plánování a posílení role samospráv,“ říká sdružení.

„Pro podporu nové výstavby a zlepšení dostupnosti bydlení ani ten sebelepší stavební zákon nestačí, pokud města a obce, kde se staví, nebudou od státu získávat výrazně více peněz na veřejnou infrastrukturu,“ stojí dále v dokumentu od SAR.

Dalším z receptů je nové DPH u nových bytů. To by se podle představ SAR mělo snížit z 15 na 10 procent a zbývajících 5 procent by formou místního poplatku měly získávat města a obce, kde se tyto byty staví.

ČTĚTE TAKÉ: KOMENTÁŘ: Povinné dobíječky elektromobilů v novostavbách zdraží byty a zhorší jejich dostupnost

Odborníci si také myslí, že města a obce by neměly řešit nedostatek financí od státu tím, že budou od investorů požadovat příspěvky na infrastrukturu. To podle nich jen dále zvedá ceny bytů.

Sdružení rovněž prosazuje, že pro podporu dostupnosti bydlení by měla veřejná správa především zajistit dlouhodobě platná pravidla pro stavební rozvoj a uvolnit dostatek ploch pro novou výstavbu. Dále říká, že veřejná správa má jiné důležité úkoly než zajišťovat výstavbu bytů. Pokud se však pro vlastní bytovou výstavbu rozhodne, mělo by se jednat o nájemní byty, které zůstanou ve veřejném vlastnictví.

Za jednu z priorit pak SAR označuje novou výstavbu na brownfieldech. Stát by prý měl finančně podpořit dekontaminaci a revitalizaci brownfieldů, a to nejen těch veřejných, ale i soukromých.

Zdroj: Tisková zpráva Sdružení pro architekturu a rozvoj

Nepřehlédněte