MagazínIvana Kratochvílová22. října 20213 minuty čtení

Dobrá paměť není samozřejmost. Vyžaduje správný přístup k životu

Foto: Unsplash

Dobrá paměť je jedním z důležitých předpokladů šťastného, spokojeného a úspěšného života. Pokud nefunguje správně, představuje to pro každého člověka zásadní problém. Co dělat, abychom si schopnost pamatování a vybavování důležitých informací uchovali co možná nejdéle?

Lidský mozek prochází v průběhu života neustálou proměnou. Říkáme tomu neuroplasticita. Zjednodušeně řečeno se postupně přetváří a mění svou strukturu v závislosti na tom, co děláme a jak přemýšlíme. Například pokud myslíme pozitivně, posilují se tím příslušná nervová spojení a skutečně se pak můžeme cítit šťastnější.

ČTĚTE TAKÉ: Houbičky jsou semeniště bakterií. Správná hospodyně ví, jak často je měnit

Aby mozek nezakrněl, musíme ho procvičovat stejně, jako naše svaly. Luštění křížovek a řešení rébusů ale samo o sobě nestačí. Předpokladem pro udržení dobré paměti je i správný životní styl.

Bez spánku to nepůjde

Dlouhodobý nedostatek spánku může výrazně zhoršit paměť. Není žádným tajemstvím, že člověk bez spánku dlouho nevydrží. Již po 24 hodinách, kdy si tělo nemůže odpočinout, se začínají projevovat vážné příznaky.

Experiment z roku 1964 ukázal, že člověk vydrží bez spánku i 11 dní. Po této době je ale již ve vážném ohrožení života, což se kromě jiného výrazně podepisuje i na fungování mozku. Kvalitní a pravidelný spánek je proto více než nutný. Mimo jiné i z toho důvodu, že proces přeměny krátkodobých vzpomínek na dlouhodobé probíhá právě v noci.

Dbejte na celkové zdraví

Ve snaze o zachování dobré paměti nesmíme podceňovat celkové zdraví organismu. Toho docílíme cvičením, zdravou stravou, procházkami na čerstvém vzduchu a udržováním kvalitních mezilidských vztahů. Hlídejte si především správnou tělesnou hmotnost a hladinu krevního tlaku. Věnujte pozornost všem případným neobvyklým příznakům a snažte se je řešit s odborníky co nejdříve. 

ČTĚTE TAKÉ: Zmírňuje kocovinu, osvěžuje dech a zlepšuje náladu aneb Co všechno dokáže obyčejná voda

Pozor na alkohol

Konzumace alkoholu má zásadní vliv na lidské zdraví a pochopitelně také na činnost mozku. Studie vědců z Heidelberské univerzity zjistila, že alkohol dokáže poškodit mozkové buňky člověka už za pouhých 6 minut. Velmi častá a nadměrná konzumace alkoholu pak může poškodit mozek nevratně.

Alkoholici, kteří si dopřávají více než čtrnáct alkoholických drinků týdně, mají podle jiného výzkumu v průměru o 1,6 % menší mozek než abstinenti. Během normálního procesu stárnutí se přitom lidský mozek zmenšuje jen asi 0,19 % za rok.

Cvičení dělá mistra

Jak už jsme říkali, mozek je nutné průběžně procvičovat. Ať už je to čtení knih, luštění křížovek nebo řešení logických hádanek, vaší paměti tím jedině prospějete, přestože náročné přemýšlení může občas trochu bolet.

Přestože se výše zmíněné rady mohou již zdát jako klišé, nic to nemění na skutečnosti, že to je stále jediný prověřený způsob, jak pečovat o naši paměť a celkové zdraví mozku i do pozdního věku. Žádnou zázračnou pilulku na paměť totiž vědci zatím stále nevynalezli.

Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/Randy_Gardner_sleep_deprivation_experiment, https://cs.wikipedia.org/wiki/Neuroplasticita, https://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090615144339.htm, https://pubs.niaaa.nih.gov/publications/aa63/aa63.htm

Nepřehlédněte